Superstjärnans meddelande kom när kvinnan kanske behövde det som mest. Hennes relation med sambon var dålig, hon kände sig oälskad och var deprimerad. Lite förvånad blev hon så klart att skådespelaren Pedro Pascal, känd från senaste Gladiatorfilmen och Game of Thrones, skrev till just henne på Instagram. Detta efter att hon börjat följa chilenaren på sociala medier eftersom hon tycker om hans filmer och serier.
– Ja, det var konstigt, men samtidigt kändes det som att han verkligen såg mig, skrev snälla saker och öste på med massor av komplimanger. Jag mådde så dåligt under den här perioden och tog till mig allt han skrev, säger kvinnan som är i 40-årsåldern.
Problemet vara bara att det inte var Pedro Pascal som skrev. Istället hade en eller flera bedragare startat upp ett konto och påstod sig vara stjärnan. Kvinnan och bedragaren fortsatte att chatta på andra sociala medier för att få till ett mer privat samtal.
– Jag trodde verkligen att det var Pedro Pascal och jag började tycka om honom. Vi pratade om att gifta oss i framtiden. Han kallade mig för "wifey" och jag sa "wonderful husband" till honom.
Efter ett tag påstod den falska skådespelaren att han behövde pengar till ett projekt för hemlösa barn i New York. Pengar som kvinnan skulle få tillbaka senare.
– Det var märkligt eftersom han själv säkert har flera miljoner kronor, men han sa att agenten låst pengarna och kontrollerade den delen hårt. Jag gick på det och förde över 10 000 kronor. Pengar som jag trodde var ett lån men som jag aldrig får tillbaka.
Det var inte det enda stora misstaget hon gjorde. Kvinnan har en kognitiv funktionsnedsättning, som gör att hon har svårt med fokus, inlärning och minne. Kanske spelade det in när hon gick med på något som hon ångrar bittert idag.
– Han ville ha mitt kontonummer. Jag tyckte så klart att det var märkligt och frågade varför. Då fick jag höra att pengarna skulle föras vidare via mig till en hemlös pojke.
Kort därefter dök 19 000 kronor upp på hennes konto. Hon fick instruktioner om att så fort som möjligt föra pengarna vidare till ett annat konto.
– Jag tänkte att han verkligen litade på mig och gjorde som jag blev tillsagd.
Men bara några dagar senare var kvinnans bankkonto spärrat. Hon förstod ingenting och åkte in till banken.
– Då fick jag veta att jag var misstänkt för penningtvättsbrott. Jag blev jättechockad. Jag kunde inte ens logga in på mina konton eller använda bank-id.
– Mitt liv blev ett helvete. Det går inte att klara sig i samhället utan bankkonto. Min lön fick jag i ett års tid hämta ut i kontanter från ICA.
Kvinnan polisanmälde direkt händelsen och berättade att hon själv blivit lurad. Polisen i sin tur meddelade att hon var misstänkt för brott – penningtvätt – på grund av pengarna hon tagit emot och fört vidare. Pengar som visade sig komma från ett annat bedrägeri.
– Jag var helt förstörd. Jag visste inte ens vad penningtvätt var och försökte få polisen att förstå att det var jag som blivit lurad.
Trots det åtalades kvinnan. Men tingsrätten friade henne nyligen från brott eftersom rätten anser att hon saknat uppsåt, inte varit medveten oaktsam och att det finns skriftlig bevisning som visar att hon blev bedragen.
– Jag känner mig så dum och lurad. Det är så svårt att smälta. Hur kunde jag ha gått på allt? säger hon.
Kammaråklagare Erika Westerstrand är den som hade huvudförhandling i målet, men åtalet väcktes av en kollega.
– Men det är inte konstigt att åtal väcks, det är inte ett ovanligt scenario. Penningtvättsbrott kan se märkliga ut. Men man har alltid en skyldighet att undersöka var pengarna kommer ifrån och vart de skickas, säger hon.
Åklagaren vill inte uttala sig om kvinnans kognitiva funktionsnedsättning, men tillägger:
– Många har ju olika diagnoser som adhd med mera, men man har ändå en skyldighet att ha koll på sina transaktioner.
Kunde du inte se redan i förundersökningen att hon blivit utsatt för ett så kallat romansbedrägeri?
– I förundersökningprotokollet finns hennes berättelse, men skriftlig bevisning skickades in först efter att hon åtalats. Så det är inte så mycket i själva förundersökningen som säger att hon inte skulle ha åtalats, säger Erika Westerstrand.
Den friade kvinnan börjar sakta men säkert komma tillbaka till vardagen igen efter den jobbiga tiden.
– Jag har haft svårare att lita på människor efter det här, men min familj har ställt upp jättemycket. Nu är jag mycket mer försiktig på internet och frågar min familj direkt om något känns tveksamt, säger hon.