Skräpigt runt Östersjön

Bottnarna i en stor del av Östersjöns hamnar är täckta av skräp. Det visar preliminära resultat från vårens och sommarens skräpmätningar och skräpdyk runt Östersjön.

Jessica Ångström mätte skräp vid Rullsand i somras.

Jessica Ångström mätte skräp vid Rullsand i somras.

Foto: Anders Badner/arkiv

Tierp2012-09-13 13:57

Plast är det vanligaste strandskräpet.
– Våra undersökningar visar att det finns mycket skräp på botten i Östersjön och att plast utgör nära 60 procent av skräpet på stränderna. Det säger Anna Linusson, vd för Stiftelsen Håll Sverige Rent, som genomfört mätningarna tillsammans med systerorganisationer i Finland och de baltiska länderna.

När en av skräpmätningspatrullerna besökte Rullsand i april berättade UNT om projektet vars långsiktiga mål är att minska den marina nedskräpningen. För första gången användes en enhetlig och vetenskaplig metod för att samla in, mäta och kategorisera skräpfynden. Metoden, som utarbetats av FN:s miljöprogram, innebär att resultaten från olika platser kan jämföras och mätningarna kan följas upp med nya granskningar vid olika säsonger.

Liknande patruller har under året finkammat 36 stränder i fyra Östersjöländer. Parallellt med strandmätningarna har det också genomförts skräpdyk i sju hamnar som ett led i sommarens roadshow Baltic Sea Waste Campaign, ett samarbetsprojekt mellan Håll Sverige Rent och Folke Rydén Production. Ett avslutande tv-filmat hamndyk genomförs i dagarna i Riga, där turnén avslutas. I samma stad inleds i dag fredag en gränsöverskridande konferens för att diskutera marin nedskräpning bland annat med utgångspunkt i resultaten från skräpmätningarna.
– Marin nedskräpning är ett allvarligt internationellt problem som kräver gemensamma lösningar, säger Anna Linusson.

Konferensen i Riga samlar ett stort antal nyckelaktörer. Från svensk sida deltar förutom Håll Sverige Rent representanter för Havs- och vattenmyndigheten och Skärgårdsstiftelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!