Staffan Jansson berättade i UNT att han satt fast i hissen i fyra timmar innan räddningstjänsten lyckade bryta upp hissen. Han sa att han larmat men fått beskedet att man inte hade tid att undsätta honom.
– Det låter jättekonstigt. När någon larmar hamnar man hos SOS Alarm som i sin tur kopplar vidare till vår entreprenör. Men vi hittar inga sådana uppgifter i våra loggar, säger Katrin Jakobsson som är stationsförvaltare på Trafikverket och den som är ansvarig för stationen i Örbyhus.
– Så här ska det naturligtvis inte vara. Eftersom hiss och trappa är enda sättet att ta sig upp till spåren är det ännu viktigare att hissen fungerar, tillägger hon.
Katrin Jakobsson tror att ljusridån som finns i hissen är för känslig och att det kan orsaka att hissen stannar. Därför fanns det personal på plats i Örbyhus på måndagen för att försöka spåra och åtgärda felet.
Enligt lag måste hissarna ha en så kallad hisskorg installerad som gör det svårare att bryta ljusridån vid dörren. Någon sådan finns inte i Örbyhus eftersom den något ålderstigna hissen är för liten för att rymma en hisskorg.
– Däremot finns det tydliga instruktioner i hissen om hur man ska bete sig om den stannar. Följer man dem ska det fungera, säger Katrin Jakobsson.
Om det räcker för att Staffan Jansson ska våga kliva in i hissen igen återstår att se.