Gick bärsärk på vårdcentrum två dagar: "Behövdes ingen polis"

Patienten river möbler, jagar personalen och går in till andra patienter med en "vass krok" som tillhygge. Vårdpersonalen tvingas övermanna patienten, men polisen anser att de inte behöver rycka ut.

Tierps vårdcentrum

Tierps vårdcentrum

Foto: Daniela Andersson

Tierp2025-03-01 05:00

Allt börjar på vårdcentrum i Tierp, tisdagskvällen den 11 februari. 

Efter middagen på avdelningen blir en patient orolig och irriterad. I dagrummet kastar patienten stolar, bord och lösa föremål som krukor mot personalen. Allt det här framgår av en anmälan som Tierps vårdcentrum gjort till Arbetsmiljöverket. 

De anställda ringer polisen och ett vaktbolag. Polisen uppger att de behöver ett intyg om en så kallad handräckning för att komma. Vaktbolaget svarar att de kan komma, men att det dröjer 45 minuter. 

Samtidigt eskalerar situationen. Patienten jagar personalen med en lång sladd, river ned en kaffemaskin, välter två tunga glasskåp och sliter loss skåpsdörrar.

Personalen stänger dörrarna till avdelningen för att "försöka säkra andra patienter", som det heter i anmälan. De anställda tar även bort vassa knivar från köket och låser in dem i läkemedelsrummet.

Patienten har innan allt det här började fått lugnande läkemedel, men det tar 30–45 minuter för det att börja verka.

Personalen ringer 112 flera gånger, men polisen säger fortsatt att de behöver ett intyg för att komma – trots att personalen säger att det är en farlig och hotfull situation för dem, patienten själv och övriga patienter.

Vid klockan 21–22 börjar patienten bli trött och somnar i en patientsäng vid entrén.

Polisen åker aldrig till vårdcentrum den här kvällen. När patienten väl somnar gör polis och vårdpersonal bedömningen att situationen lugnat ned sig. 

Men dagen efter börjar allt om.

Efter lunch kastar och välter patienten allt på sitt rum. "Med en vass krok i handen som tillhygge vandrade han sedan ut på avdelningen" skriver vårdcentrum i anmälan.

Personalen ringer 112. Men får samma besked som dagen innan, att polisen behöver en skriftlig begäran om handräckning. Helst vill de ha den via fax.

Tumultet fortsätter. Patienten går in i andra patientsalar – "vid ett tillfälle med matkniv i ena handen och vass krok i den andra så att vi fick övermanna honom för att säkerställa att patienten inne på rummet inte skulle ta skada" som det står i anmälan.

Personalen försöker mota in patienter på sina rum, låsa alla dörrar och röja allt ur vägen som patienten kan få tag i.

I anmälan till Arbetsmiljöverket beskrivs hur personalen flera gånger ringer polisen och får prata med olika personer. 

Till slut lyckas de ge en dos flytande, lugnande medicin och det blir långsamt lugnare tills att polisen anländer.

Personalen på vårdcentrum fick vänta 2 timmar och 45 minuter på polisen som sedan tog patienten till psykiatriakuten.

– Om en person är på en vårdinstans och behöver flyttas till annan plats inom fyra timmar och det krävs en handräckning, då finns ett särskilt förfarande om handräckning som ska begäras av behörig läkare, förklarar Marcus Svensson, chef för polisens regionledningscentral, och fortsätter:

– Ett system med fax kan verka ålderdomligt, men det används av olika skäl då den här typen av begäran involverar uppgifter om sjukdomsbeskrivningar. 

Det här låter som en hotfull situation om pågående våld och inte som en "vanlig handräckning"?

– Även om det är en pågående händelse är polisens resurser alltid begränsade och står i förhållande till varandra. Det kan vara en förklaring här, säger Marcus Svensson.

Nathalie Henriksson är verksamhetschef på närvårdsavdelningen Tierp Älvkarleby 

– Jag kan inte gå in på så mycket detaljer kring händelsen. Det hela utreds just nu av säkerhetsavdelningen på regionkontoret. Vi måste låta utredningen bli klar innan vi svarar på fler frågor.

Är du frustrerad över att ni inte fick någon hjälp från polisen tidigare?

– Utifrån händelsen där och då var vi frustrerade, men vi har inte hela bilden ännu. Jag tänker att vad det är som har hänt och varför de inte kom kommer att framgå i utredningen, säger Nathalie Henriksson.

Hon vill inte gå in på hur stora materiella skador patienten orsakade, av respekt mot patienten.

All personal som arbetade under de här dygnen har erbjudits stöd. Ingen patient eller anställd ska ha kommit till fysisk skada. 

På Tierps vårdcentrum finns 18 vårdplatser.

Patienten ska ha haft en demenssjukdom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!