Skolverket vägrar att lyssna

Trots upprepade nej från Tierps kommun väljer Skolverket att ändå bevilja nya etableringar av gymnasieskolor i Uppsala. - Det verkar som att Skolverket lyssnar på de kommuner som skolorna ska etableras i men inte på övriga kommuner, säger Jan Rosenfeld.

Tierp2008-08-20 00:04
Som produktionschef för kommunens skolor i Tierp har Jan Rosenfeld fått svara nej åtskilliga gånger på Skolverkets remisser om etableringar av fristående gymnasieskolor i länet. Nu börjar han att tröttna på att myndigheten ignorerar de problem som Tierps kommun ställs inför.
- Jag kan se det här som ett rätt stort samhällsproblem i dag, att man har nästan fri etableringsrätt för gymnasieskolor och det ska mycket till innan man säger nej, säger Jan Rosenfeld.

Enligt en utredning gjord på uppdrag av Regionförbundet i Uppsala län minskar antalet 16-åringar varje år. Från att ha varit över 4 500 stycken år 2006 till runt 3 300 år 2015. Samtidigt har Tierp kommuns utgifter för sina elever som läser på annan ort ökat med nära tio miljoner kronor på fyra år. Enligt Jan Rosenfeld lägger skolan därför i dag uppåt 100 000 kronor på marknadsföring för att kunna hävda sig gentemot andra utbildningar, en summa som han menar hade kunnat läggas på annat.

Birgitta Fredander, enhetschef på avdelningen för tillståndsprövning på Skolverket. Hon förklarar att alla omkringliggande kommuner får yttra sig om etableringar av gymnasieskolor och tar sedan lika stor hänsyn till alla yttranden i sina bedömningar.
- Vi ber dem att göra en konsekvensbeskrivning och så ingår den i bedömningen.
Hur mycket måste en kommun förlora för att ni ska säga nej?
- Det är omöjligt att säga. Vi gör en helhetsbedömning av hela regionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om