Skolskjutsar upprör föräldrar

Det är inte bara kollektivtrafiken som har kritiserats av resenärerna på sistone. Även skolskjutsarna har på sina håll runt om i länet fungerat illa sedan höstterminens start, med sena bussar och chaufförer som kört fel vägar.

Problem med skolskjutsar vid Örbyhus skola.
Oskar Karlsson, Samuel Petersson Freddy Gustafsson och, Hampus Petersson

Problem med skolskjutsar vid Örbyhus skola. Oskar Karlsson, Samuel Petersson Freddy Gustafsson och, Hampus Petersson

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Tierp2011-09-12 13:02

På Örbyhus skola hoppas ledningen att problemet nu äntligen har blivit löst.
– Varje år i början av höstterminen är det vissa inkörningsproblem om förändringar skett sedan året före, det är inget nytt för just i år. Men för att det inte ska strula krävs så klart ett nära samarbete mellan bussbolagen och skolorna, säger Sture Jonsson, informationschef på UL.

Inger Wennberg är rektor för rektorsområde 2 med Vendels och Örbyhus skolor, där Nobina och KR Trafik från och med i höst ansvarar för skolskjutsarna. Sedan skolstarten har Inger Wennberg tagit emot hundratals arga samtal från upprörda föräldrar.
– De äldre Vendelbarnen på väg till Örbyhus har kommit för sent till skolan på grund av bussen. Ibland har busschauffören inte stannat på rätt ställe eller kört fel väg, säger hon.

Kritik har också framförts mot att chaufförerna inte vet vilka barn som ska åka med eller var de ska släppas av.
– Visst finns det ett värde i att förare och barn känner igen varandra, men busschauffören har inte ansvaret för att barnen kommer till rätt plats. Det ansvaret ligger på föräldrarna, säger Sture Jonsson.

Inger Wennberg å sin sida tycker att både bussbolag, skola och föräldrar har ett gemensamt ansvar för att se till att skolskjutsarna fungerar.
– Lite grann måste också barnen vara på alerten. För busschauffören tar det ett tag att lära känna alla barn. Men både skolan och bussbolagen vill att det här ska fungera så när de här problemen dök upp har vi försökt att hjälpas åt, säger hon.

Efter samtal och några veckors inkörningsperiod hoppas Inger Wennberg att skolskjutsarna hädanefter fungerar problemfritt.

Utanför Örbyhus skola sitter några elever uppflugna på ett staket i väntan på bussen.
– Bussen har råkat köra förbi min busshållsplats men nu fungerar det bra, säger Samuel Petersson.

– Och busschaufförerna är bättre! Förra året var de så stränga, säger Freddy Gustafsson.

Men alla är inte övertygade om att skolskjutsarna flyter på planenligt. Janne Runsviks barn går på Högbergsskolan och Björkvallsskolan och enligt honom har skolorna fått så många arga telefonsamtal att föräldrarna numera hänvisas direkt till KR Trafik.
– UL har bara tittat på vad som är billigast. Tidigare chaufförer kände varje barn. De flyttade på hållplatser för att göra det mer trafiksäkert för barnen och planerade så att resan skulle bli så kort som möjligt, säger han.

Och själv har han inga större förhoppningar om att det ska bli bättre längre fram.
– I början av terminen var bussarna sena, sedan åkte de tidigare än överenskommet. Nu börjar det reda ut sig, men sedan blir det väl kaos till vintern igen. Om chaufförerna inte kan småvägarna utantill blir det väldiga förseningar när det kommit ett par decimeter snö, säger han.

Allan Jansson är regionchef på KR Trafik. Enligt honom kommer alla framdäck på bussarna att dubbas, och körtider finslipas för att chaufförerna inte ska stressas och köra för snabbt. Dessutom byts körspecifikationen varje dag på vissa turer för att chaufförerna hela tiden ska vara uppdaterade på vilken rutt som gäller.
–  Men vi har 72 fordon som kör i helt ny trafik. Barnen plockas upp längs med vägen utan problem, men om de inte plingar på rätt ställe på hemvägen släpps de av vid hållplatsen istället för utanför dörren. Vi vet inte alltid exakt vilket grindhål de ska gå av vid. Men när vi har kört ett halvår ska rutterna sitta, ja egentligen redan nu, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om