Skolpersonal varslas

Lärare och annan skolpersonal hotas nu av varsel i Tierp och Heby. Enligt Lärarnas Riksförbund drar en tredjedel av Sveriges kommuner ned på personal - en effekt av den ekonomiska krisen.

Tierp2009-03-11 21:00
­- Elevantalet i grundskolan minskar och det gäller att anpassa kostymen efter situationen. Det är än mer viktigt när man har en krympande ekonomi, säger Bengt-Olov Eriksson (S), kommunalråd i Tierp.

I Tierp kan två lärartjänster och elva andra tjänster inom skolan komma att varslas. Förhandlingar med facket påbörjades på onsdagseftermiddagen. Men enligt Eriksson är det inte säkert att någon behöver sägas upp. Kommunen ska försöka lösa det på annat sätt, så långt det är möjligt, menar han.
- Fler varsel kan bli aktuellt inom kommunen framöver. Men då handlar det inte bara om lärare, säger han.

I Heby hänger hot om varsel över Huddunge och Enåker skola. Förhandlingarna är i slutskedet.
Enligt Mats Jällrud, personalchef på kommunen, kommer ett antal personer att få sluta. Han vill dock inte föregå förhandlingarna genom att berätta hur många det rör sig om.
- Men det är inte bara lärare utan även anställda i skolan. Orsaken är att vi måste anpassa oss till ett vikande elevunderlag, säger han.

Har den ekonomiska situationen haft någon inverkan?
- Det är svårt att säga att det inte hade gjort någon skillnad. Det är klart att det påverkar, men vi har en övertalighet.
I Knivsta, Enköping och Uppsala kommun är det inte några förestående varsel på gång. Inte heller i Sigtuna. Men Martin Halldén, kommunens ekonomichef, håller det inte för omöjligt att så kan ske i framtiden.
- Antalet lärare kommer att minska. Det beror till viss del på den ekonomiska situationen just nu. Men vi har även ett vikande elevunderlag. Däremot är det osäkert om det leder till några varsel, säger han.

Även Åke Hedén (C), vice ordförande i Enköpings kommunstyrelse, lägger in en brasklapp om eventuella framtida varsel. Elevunderlaget kommer att minska i gymnasieskolan.
- Det är mörka tider för kommunernas ekonomi just nu, konstaterar han.
Enligt en enkätundersökning som Lärarnas Riksförbund genomfört bland sina lokalföreningar uppger cirka 35 procent att lärare har varslats om uppsägning i kommunen. Cirka 320 lärare har sagts upp, enligt rapporten.
- Varje dag trollar kommunerna in sparbeting och nedskärningar, vilket drabbar den största sektorn - skolan. Regeringen måste se till att anslå medel i vårbudgeten, annars kommer det här att drabba en hel ungdomsgeneration, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Men Sigtunas kommunalråd Anders Johansson (S) tycker att Metta Fjelkner är orättvis mot kommunerna i sitt utspel.
- Det jag blir lite förbannad på är att det kanske finns behov att säga upp. Vi går nu in i århundradets lågkonjunktur. Hon borde rikta sin ilska mot regeringen i stället för mot kommunerna, säger han.
Metta Fjelkner kontrar:
- Om enstaka kommunalråd känner att vi hoppar på dem så: Nej, vi vänder oss mot regeringen. Men det är viktigt att slå larm och peka på risken med att skära ned, säger hon.
UNT har inte nått ansvariga på Östhammar kommun för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!