Skolmat kom i smutsiga bleck

I köket på Högbergsskolan i Tierp ställdes potatisgratäng till dagens rätt på fredagen åt sidan. Den hade levererats från matentreprenören Sodexo i dåligt diskade bleck, där matrester satt kvar på kanterna.

Foto: Anders Badner

Tierp2009-01-10 09:02
Även matskåpen var smutsiga, både in- och utvändigt.

Det var när kökspersonalen skulle förbereda lunchen och värma potatisgratängen till dagens kassler som de kunde konstatera att gratängen låg i bleck med tydliga ränder av matrester.
- Dom ska skicka mat i rena bleck, så är det bara, säger kokerskan Lotta Malmström. När det drar ihop sig till fredagens lunch står hon och kollegerna och väntar på en reservsändning från Gävle.

Enligt Lotta Malmström är det inte första gången de tvingas klaga på odiskade mattråg eller smutsiga matskåp. Det har hänt flera gånger under de år som Sodexo i Gävle haft matlagningen i Tierps kommun på entreprenad.
- Jag ska ju inte behöva gå igenom varje bleck, säger Lotta Malmström. Hon undrar om det är ren slöhet som ligger bakom eller om matentreprenören behöver ge sin personal glasögon. Hon visar en pärm med bilddokumentation från tidigare tillfällen då de haft anledning att klaga.

Även matvagnarna är smutsiga, både in- och utvändigt.
- När de kommer tillbaka till Gävle med disk så ska de torkas ur av hygienska skäl, säger Lotta Malmström. Hon påpekar att matvagnarna inte innehåller några elanslutningar, så det borde vara enkelt att spola och torka ur med vatten, tycker hon.

Sodexos platschef i Gävle, Susanne Öberg, känner inte till några klagomål på fredagsmaten utöver det hon hört från Tierp.
- Det är naturligtvis jättetråkigt. Det ska vara rent och vi har rutiner för hur det ska gå till. Nu skickade vi en bil med ny mat och tog tillbaka den gamla, säger hon.
Susanne Öberg beskriver det som en miss och att blecken är rena kontrolleras genom okulärbesiktning.

- Rent praktiskt går det till så att de diskar blecken på skolan, vi skickar in dem i vår diskmaskin en gång till. Är de inte rena då diskas de en gång till i en specialmaskin, säger hon och beskriver den diskningen mer som en blästring av blecken.
- Vi pratar alltid om kvalitet och rengöring. De som jobbar med det får höra om den här avvikelsen och ska få veta att det inte är bra. Men vi hanterar enorma mängder och det här händer väldigt sällan, säger Susanne Öberg.

Kökspersonalen på Högbergsskolan hoppas på en bättre framtid vad gäller mathanteringen.
- Jag hoppas att det här året går fort, säger Lotta Malmström och syftar på att kommunens avtal med Sodexo löper ut vid årsskiftet. Efter het politisk debatt och mycket kritik fattade kommunen beslut om att inte förlänga avtalet med Sodexo ytterligare, utan börja laga mat i egen regi igen från och med 2010.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!