Skolkök byggs om

Just nu pågår ombyggnad av det gamla centralköket på Aspenskolan i Tierp, med sikte på att kommunen från 1 januari 2010 åter ska börja laga all mat till skolor och äldreboenden.

Tierp2009-07-30 17:45
- Man byter ut alla golv och väggar i det gamla centralköket och viss maskinpark. Det mesta handlar om underhåll av själva lokalen, säger kommunens kostkonsulent Maria Leopardi Gustafsson.
Hon hoppas att pågående ombyggnad ska vara klar i mitten av november eller början av december. Därefter ska arbetet och rutinerna i det nya centralköket kunna köras in. Lagom till dess ska också en nyanställd restaurangchef för matproduktionen finnas på plats. Rekrytering pågår just nu.
- Det blir en mycket central person, säger Maria Leopardi Gustafsson.

Eleverna på Aspenskolan kommer från och med höstterminsstarten att äta som vanligt i sin matsal, men köken på Högbergsskolan och Centralskolan kommer under byggtiden att fungera som mottagningskök för maten från Sodexo. Under en kortare period av byggtiden då ventilationen i centralkökets diskrum och kök ses över, kommer Aspenskolans elever att få äta på engångstallrikar.
Utöver centralköket ska kommunens mat lagas i ett antal tillagningskök runt om i kommunen.
- Vi satsar på tillagningskök på skolorna i varje ort i kommunen, även Vendel, säger Maria Leopardi Gustafsson.
- Det är självklart trevligt att laga maten nära eleverna, säger hon.

Fast på Björkängsskolan i Karlholm kommer det målet inte att nås. Den skolan är enligt kostkonsulenten för liten, för att de beräknade ombyggnadskostnaderna ska vara försvarbara. Den kommunala matlagningen i Karlholm kommer i stället att ske på äldreboendet Wesslandia.
Att däremot även ta med Vendel motiverar Maria Leopardi Gustafsson förutom närhetsprincipen med att matplanerarna haft ett tydligt miljötänk, både vad gäller arbetsmiljö och miljöpåverkan i form av transporter.

Kostkonsulenten flaggar för att det kan komma att behövas mer pengar än hittills beräknat för att klara övertaget av matlagningen.
- Köket på Aspenskolan har lappats och lagats under lång tid. Därför har det sprungit i väg en del kostnader för dolda fel.
Hon ger uttryck för viss oro inför vad som kan komma att hittas när köken i de andra skolorna ska göras startklara för matlagning.
Totalt handlar den kommunala mathantering som nu övertas från entreprenören Sodexo om cirka 4 000 dagliga portioner till skolor, förskolor, äldreboenden och hemtjänst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!