"Skolbråken ökar inte"

Tierps skolledning ser nu över rutinerna för hantering av misshandelsfall bland elever. Men trots den senaste tidens bråk vill man inte förstora upp problemen. – Det är snarare så att antalet anmälningar ökat, inte antalet misshandelsfall, säger skolchef Peter Björebo.

Tierp2010-11-02 09:51

Polisen fortsätter utreda den misshandel som skedde vid en busshållsplats i Tierp i tisdags. Det var en elev från Aspenskolan som blev skuren med ett vasst föremål i pannan av en elev från intilliggande Högbergsskolan. Brottsmisstankarna mot pojken kvarstår men även han ska ha fått ta emot flera knytnävslag i ansiktet och fått huvudet dunkat i en vägg innan misshandeln vid busshållplatsen skedde.
Eftersom förundersökningen pågår är polisen förtegen om detaljerna. Man vill ännu inte säga något om vad motivet kan vara, eller om det finns kopplingar till tidigare misshandelsfall i kommunens skolor. Vilken typ av vasst föremål som användes är också okänt.
– Det är två personer som blivit osams helt enkelt, säger utredande polis i Tierp, Bertil Danielsson.

Kommunens skolledning har nu fått i politiskt uppdrag att se över sina rutiner vid skolbråk och diskuterar bland annat hur man ska hantera liknande händelser i framtiden. Skolchef Peter Björebo säger att det redan nu är en självklarhet för skolorna att polisanmäla alla slagsmål som sker på skolan.
Flera fall av elevbråk har skett vid kommunens skolor i år, det senaste vid Centralskolan för tre veckor sedan.
– Man kan inte säga att antalet misshandelsfall har ökat, det är lätt att man förstorar upp det här. Det är snarare så att vi anmäler mer, säger Peter Björebo.

Att det skulle handla om systematiska gängbråk tror han inte.
– Men det är självklart oacceptabelt varje gång det händer.
Rektorerna på Aspenskolan säger att stämningen har varit lugn efter händelsen. Polisen förhörde vittnen på skolan under onsdagen och lärarna informerade sina elever om vad som hänt.
– Eleverna har inte visat någon oro, säger Karin Herbertsson.
Hon har varit rektor på skolan i tio år och tycker inte att slagsmålen ökat eller blivit grövre.
– Jag har i och för sig inte varit med om att man skulle ha använt sig av vassa föremål tidigare, säger hon.
Hon konstaterar att skolan gör mycket för att motverka våld. Värdegrundsarbetet är ständigt i gång.

Det finns de som efterlyst vakter på skolan, är det en bra idé?
– Nej, jag tror att de som blir osams är svåra att stoppa ändå. Vi skulle hellre ha gott om lärare och vuxna på skolan, säger Karin Herbertsson.
I mitten av november ska skolledningens slutsatser redovisas.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!