Enligt uppgifterna till Livsmedelsverket så ska ingredienserna ha bytts ut bland annat i Aspenskolans kycklinggratäng och kycklinglasagne – istället för att använda kycklingfärs så skulle man ha använt hönsfärs.
I själva verket handlade det om att kostenheten oavsiktligt glömt att ändra namnet på två maträtter i menyn, skriver kommunen i ett pressmeddelande.
Kommunens kök har inte lyckats säkra tillgången på vissa råvaror hos sin leverantör, vilket resulterat i att man istället för kycklingfärs fick hönsfärs till några av kommunens tillagningskök.
– Det har blivit ännu svårare under den rådande pandemin. Våra leverantörer sliter verkligen för att få tag i alla produkter som vi har anbud på, säger Fredrik Holmgren, kostchef vid Tierps kommun.
Enligt kommunen fanns rätt innehållsförteckning att läsa i anslutning till menyerna, men att man råkat glömma bort att ändra namnet på själva maträtten.
– Det är ju inte så att vi vill lura någon medvetet – och det är bra att vi blir uppmärksammade på detta. Vi har i grunden bra rutiner och kommer fortsätta att göra allt vi kan för att det här inte ska hända igen. Vi delar lagstiftarens och kommunens miljö- och hälsoskydds uppfattning: Kyckling är kyckling och höna är höna och en maträtt ska kallas för sitt rätta namn.