På flera ställen i trädraderna i barockträdgården vid herrgården i Lövstabruk finns det stubbar efter de almar som sågats ned efter att de drabbats av almsjukan.
– Tanken är att vi ska ersätta de nedsågade almarna med parklindar som kommer härifrån Lövstabruk, berättar Anders Glassel, kulturarvsspecialist på Statens fastighetsverk och ansvarig för arbetet.
Vägledande för arbetet har varit ”Skoklostermodellen”, ett arbetssätt som har utarbetats vid Skoklosters slott för att vårda och förnya äldre alléer. I Skokloster har lindalléer kompletterats med nya träd.
Modellen bygger på att man tar skott från befintliga träd och levande stubbar, som man sedan driver upp i en plantskola inom fastigheten innan de planteras ut och ersätter utgångna träd. Vid slottet i Skokloster har Statens fastighetsverk återplanterat 32 parklindar.
Nu ska samma arbete göras i Lövstabruk.
Där är det dock almar som ska ersättas med parklindar. I slutet av 1600-talet planterades ett 60-tal almar i parken. Nu har ett antal träd drabbades av almsjuka och fått sågats ned.
– Att vi väljer att ersätta almarna med parklindar och inte nya almar beror på almsjukan, förklarar Anders Glassel.
Skott har tagits från äldre parklindar planterade på 1700-talet vid i parken. Skotten får först växa till sig innan de planteras ut i de förmultnade stubbarna på de almar som sågats ned.
– Genom att plantera lindarna i stubbarna kan vi utnyttja ett befintligt förmultnat rotsystem, vilket har fördelar när lindarna ska etablera sig.
Varför väljer ni att ersätta almarna med lindar?
– Linden är som almen ett storvuxet träd och i trädgården har det redan på 1970-talet planterats 30 lindar.
Anders Glassel förklarar att man genom att ersätta gamla träd med plantor från den egna parken kan man behålla den gamla sorten av parklind och även begränsa risken för spridning av olika trädsjukdomar.
– Det finns även en ekonomisk dimension i detta. Genom att vi arbetar på det här sättet blir det billigare för myndigheten än om vi skulle köpa in plantorna.
Totalt ska 34 parklindar planteras i Lövstabruk. Planen är att de första ska planteras i november i år.
– Det är viktigt att förstå att det här arbetet tar tid och att det inledningsvis kommer att vara skillnad på de nyplanterade träden och de almar som funnits där under lång tid. Med tiden kommer vi att få en park med fina alléer av träd.