Skogsjätte vill sälja sjönära tomter
Största skogsägaren i Uppsala län, Bergvik Skog AB, testar nya sätt att tjäna pengar på. Nu ska bolaget inte bara satsa på timmer och massaved utan också på sjönära boende.
Hållnäskusten lockar tomtspekulanter.
Foto: UNT Arkiv
Bergvik är en liten bruksort i Hälsingland som fått ge företaget dess namn. Det gamla skogsföretaget Bergvik & Ala köptes av Stora Kopparberg som sedan blev Stora Enso.
2003 beslutade Stora Enso att tillsammans med en annan skogsjätte, Korsnäs, slå ihop sina skogar i ett gemensamt bolag, Bergvik Skog AB, med huvudkontor i Falun. En hel del av det skogrika Uppland, särskilt Norduppland, hamnade i det nya bolaget. När träden på företagets mark växer och skjuter i höjden säkras svenska folkets pensioner, företaget ägs till drygt hälften av olika pensionsbolag.
Men Upplands största markägare vill inte bara leverera massaved till Hallstavik och Skutskär. Med nya regler för strandskyddet, som träder i kraft 1 juli, börjar man inse att man kan tjäna pengar på att sälja mark i strandnära områden.
Nya regler i miljöbalken från förra året har visserligen skärpt strandskyddet, men de ansågs för stereotypa. Därför ska kommunerna från och med 1 juli kunna skapa särskilda "landsbygdsutvecklingsområden", även i strandnära områden men på ett begränsat antal platser. Där ska man kunna bygga eftertraktade bostäder, men bara under förutsättning att det gynnar kommunen genom att underlaget breddas för skolor och affärer. Med den nya lagtexten hoppas man komma till rätta med släpphänta byggnadsnämnder och uppslitande strider om strandskyddet.
Bergvik deklarerar nu att man har stort intresse av att jobba med bostäder på sin kustnära mark. Företaget har därför skickat en skrivelse till kustkommunerna Tierp, Älvkarleby och Östhammar, men även till Uppsala och Heby kommer Bergvik att höra av sig.
- Skogsavverkning är fortfarande vår huvuduppgift, men att sälja mark och bygga bostäder eller sommarstugor kan ge högre och bättre värde än avkastningen på skog, säger Roland Grönkvist på Bergvik Skog.
I år ska landets kommuner i sina översiktsplaner börja peka ut vilka områden utmed stränderna de vill utveckla. De ska då lättare kunna få dispens från strandskyddet.
Bergvik besökte häromdagen Tierps kommun för att lägga fram sina önskemål på områden. Man har redan efterfrågan i Nöttö i Västland, Rossholm, Fagerviken och Ängskär i Hållnäs.
- I Östhammar har vi inte lika mycket mark som i Tierp, men där jobbar vi redan med ett konkret projekt, Stordammen i Film med ett 60-tal hus, säger Roland Grönkvist.
- Kommunen arbetar med en detaljplan. Vi vill nu tillsammans med kommunerna diskutera vilka områden som kan exploateras.
Innebär det problem med att ha en så här stor markägare inom sin kommun? Är det inte risk för gräddfil?
Helena Gåjje, planarkitekt i Tierp säger:
- Det är bra att det bara är en samtalspartner i stället för flera. En diskussion med en så stor markägare är oundvikligt. Det står också tydligt i lagen att landsbygdsutvecklingsområdena ska gynna kommunen.
Roland Grönkvist räknar inte heller med någon särbehandling. Breven till kommunerna är bara ett sätt att säga att man är intresserad.
- Vi ser Upplandskusten som intressant. Men ekonomiskt så är det marginellt för Bergvik.
Men Göran Carlsson (S), ordförande i Tierps samhällsbyggnadsutskott signalerar "sakta i backarna".
- Det här är ännu i sin linda. Men stora delar av kusten är redan i dag skyddade mot exploatering. Några stora sommarstugeområden tror jag inte på.
Varför bildade då Kinneviksägda Korsnäs och Wallenberg- och finskägda Stora Enso Upplands största markägare? Nya redovisningsregler för aktiebolag kan ha varit en orsak. Men företagen fick också loss kapital - Stora Enso 11,2 miljarder och Korsnäs 3 miljarder.
Vad betydde sammanslagningen för de skogsanställda i Uppland? Svaret är - inte mycket. Det är anställda på Korsnäs AB som fortfarande, på entreprenad åt Bergvik, avverkar, planterar och återbeskogar i de skogar Korsnäs tidigare ägde, Stora Enso gör sammaledes på sina gamla marker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!