Inte behövde de leta så länge, för inom en timme syntes fulla svampkorgar. Men för en gångs skull vågade sig svampjägarna på även annat än kantareller.
- Från började plockade vi mestadels just kantareller, men på senare tid har vi börjat se oss om efter soppar också. Och i dag har man ju chansen att lära sig hitta lite nya svampar, säger Jessika Eriksson och nickar mot Svante von Strokirch.
Han är ordförande för Naturskyddsföreningen i Tierp och vandringens ciceron. Genom åren har han samlat på sig stor kunskap om svampar. Med näsan och tungan till hjälp lyckas han artbestämma de flesta.
- Är man osäker på om exempelvis en kremla passar som matsvamp kan man smaka litegrann. Svider det inte på tungan går den bra att äta. Fast har man smakat på ett tiotal svampar har man till slut ingen känsel kvar i tungan, säger han.
Och sopparna är praktiska på så vis att man kan äta nästan alla sorter.
- Ja, utom de som är rödaktiga på undersidan. I så fall kan det vara gallsopp, säger Svante von Strokirch.
Hans personliga favorit är dock den gråaktiga sotvaxskivlingen. Och hädanefter får kanske svampkännaren konkurrens om den goda matsvampen i skogarna.
- Efter den här utflykten hoppas jag kunna bredda svampletandet, säger Anette Percy.