Skärpt konkurrens om gymnasieelever

Nästa höst skärps konkurrensen om de blivande gymnasieeleverna. Då kan kommunerna inte längre säga nej om en elev blir antagen till en annan skola, även om utbildningen finns på hemmaplan. Fler tillval och små grupper hoppas Tierps kommun ska förmå eleverna att ändå välja Högbergsskolan.

Tierp2007-11-18 00:01
Till höstens intagning till gymnasieskolan "tappade" Tierps kommun en tredjedel av de drygt 300 elever som gick ut nian i våras. De eleverna hade antingen valt friskolor eller blivit antagna till program som inte finns på Högbergsskolan. Den största gruppen hade valt olika medieutbildningar i Uppsala.
I dag kan man dock säga nej om en elev vill börja i en kommunal gymnasieskola i en annan kommun, om samma utbildning finns i hemkommunen. Med det så kallade "frisöket" nästa år försvinner den möjligheten. Blir eleven antagen till en utbildning kan kommunen inte neka honom eller henne att börja där - och ta med sig sin skolpeng.
- Krigföringen om eleverna kommer nog att bli mer aggressiv. Man kommer att göra mer för att locka till sig grannkommunernas elever, förutspår Lars Broberg, utvecklingsledare vid Tierps kommun.

För en mindre kommun som Tierp, som inte har samma marknadsföringsresurser som exempelvis Uppsala eller Gävle, handlar det i första hand om att bli bättre på att behålla de elever man har, menar Lars Broberg.
En sak man kommer att satsa på för att få fler att stanna i Tierp är enligt Lars Broberg ett mer attraktivt utbud av tillval.
- Vi vill att det ska bli möjligt att läsa fler språk. En tanke vi har är att man ska kunna läsa mandarin, alltså kinesiska.

En annan åtgärd är bättre information till högstadieleverna och deras föräldrar.
- Alla elever i årskurs nio och deras föräldrar kommer att få träffa skolledningen för Högbergsskolan vid ett möte.
Hans Edén, controller vid Högbergsskolan, tror också på att öka medvetenheten bland de nuvarande gymnasieeleverna om vilka fördelarna är med att läsa i Tierp.
- Eleverna är våra bästa språkrör, dem måste vi vårda.
En sådan fördel menar han är de små undervisningsgrupperna.
- Eftersom vi är en skola med så många olika program har vi inte samma möjlighet att skapa stora grupper med 30 elever, som man har om man bara har tre program.

Hans Edén tror ändå att man får räkna med siffran över antalet elever som försvinner kommer att öka från dagens 33-35 procent till en bit över 40 procent.
- Å andra har de yrkesförberedande programmen varit duktiga på att locka till sig elever från andra kommuner. Siffran över hur många vi tar emot kan också öka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om