Efter olyckorna – nu ska fabriken bli säkrare

De senaste åren har mycket handlat om arbetsmiljöproblem på fabriken. Men efter förra årets köp siktar Alleima, tidigare en del av Sandvik AB, på att göra Södersforsfabriken till en global stålaktör – och en säkrare arbetsplats.

Ungefär ett 50-tal arbetar på fabriken i Söderfors som främst sysslar med valsning och smide av stål i olika dimensioner.

Ungefär ett 50-tal arbetar på fabriken i Söderfors som främst sysslar med valsning och smide av stål i olika dimensioner.

Foto: Mattias Sjöberg

Tierp2024-01-31 16:34

Trots att det stora blåa maskinmonstret körs långt nere på fabriksgolvet strålar den glödande stålbalkens värme ända upp på avsatsen sju-åtta meter upp. Svetten letar sig sakta fram i pannan under hjälmen. I smedjan hettas stålet upp till över 1 000 grader för att göras formbart och anpassas till kundernas önskemål.

– Exakt hur det går till här vill jag inte riktigt berätta, det är vår företagshemlighet, säger Lars Winges, Alleimas fabrikschef i Söderfors.

undefined
"Det är viktigt att inte växa för fort utan att utvecklas i den takt som känns bra och långsiktigt", säger Lars Winges, fabrikschef i Söderfors.

Han må vara relativt ny på jobbet, anställdes i augusti, men han har ändå många års erfarenhet av den här industrin, bland annat som verkschef på Sandvik Materials Technologys borrstålsfabrik och platschef på Alleima.

– Det är ett utmanande jobb jag har gett mig in på. För mig gäller det nu att få alla bitar att hamna på rätt plats för att vi ska kunna utveckla och förverkliga den idé som vi på Alleima hade när vi köpte Söderfors steel.

undefined
Alleima som tillverkas i fabriken ska framför allt säljas till flygindustrin och företag inom medicinteknik.

I bruksbygden runt denna del av Dalälven var försäljningen en stor nyhet som ledde till mycket snack i maj förra året. Det var då Alleima köpte Söderfors steel, som har anor ända tillbaka till 1600-talet. Alleima ägdes tidigare av Sandvik AB men blev ett fristående börsnoterat Nasdaq-bolag 2022. Huvudkontoret ligger fortfarande i Sandviken och tidigare var Sandvik kund åt Söderfors Steel.

undefined
Alleima kan nu tillverka stång med en diameter mindre än 80 millimeter i avancerade material som nickelbaslegeringar och omsmält rostfritt stål.

Anledningen till bolagsköpet är att Alleima vill expandera på marknaden för avancerat stålmaterial för medicinteknik och flyg. Därför är fabriken i Östra verken i Söderfors viktig för att kunna bearbeta stål till framtidens kundkrav.

– Vi har precis påbörjat den resan och det kommer innebära investeringar av maskiner men även nyanställningar av produktionspersonal i Söderfors. Men jag kan i dagsläget inte säga hur mycket vi måste investera eller hur många medarbetare som behöver rekryteras.

undefined
Alleimas anläggning i Söderfors rymmer bland annat valsverk och smedja.

Alleima i Söderfors har en hel del utbyte med Sandvikens personal, men på den egna fabriken arbetar 45 medarbetare. Endast fyra av dessa är kvinnor, och företaget vill nu locka fler kvinnor till arbetsplatsen. I hela Norduppland beräknas det att behöva anställas runt 5 000 personer de närmaste åren.

– Visst är det en nackdel att man i stort sett måste ha bil om man ska pendla hit, men jag har hittills inte upplevt att det är svårt att hitta kompetent personal. Men vi har en tuff utmaning framför oss för att locka hit kvinnor. 

undefined
I smedjan bearbetas stålet när det är över 1 000 grader varmt.

De senaste åren har medierapporteringen kring Söderfors steel handlat mycket om allvarliga arbetsmiljöproblem. Företaget har bland annat fått böter på grund av en allvarlig arbetsplatsolycka och dålig kemikaliehantering. Det har även varit problem med trakasserier och mobbning på arbetsplatsen.

– Jag har hört talas om problemen, men vill inte uttala mig om det som har varit tidigare. Det jag kan säga är att Alleima sätter arbetsmiljöarbetet högt. Vi vill få till en miljö där det är självklart att rapportera om fel och missförhållande så att det går att förbättra, säger Lars Winges.

undefined
"Jag har arbetat här i 18 år och gillar mina arbetsuppgifter. Sedan Alleima tog över har arbetsmiljöarbetet blivit så mycket bättre", säger Per Olofsson, skyddsombud och valsningsoperatör.

I höstas skedde en allvarlig klämolycka där traverskranar används. Personen som klämdes har varit sjukskriven en tid, men är på väg tillbaka i arbetet.

– Det är hemskt och vi måste göra allt vi kan för att det inte händer något liknande igen. Man ska må bättre av att arbeta här och inte sämre. Det finns skyddsombud, vi har bra dialog med IF Metall och vi stöttar ambitionen att även få till en egen fackklubb framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!