Bildandet av Tierps vårdcentrum, med 18 stycken närvårdsplatser, har visat sig skapa problem för jourmottagningen i Tierp, där det föreslås att sjuksköterskorna ska täcka upp båda verksamheterna på nätterna. Sjuksköterskorna hotar nu med uppsägning om förslaget går igenom och de måste ansvara även för den nya avdelningen.
– Det är helt ofattbart, vi känner oss överkörda. Jag kommer inte vara kvar och utsätta mig för det ansvaret och den stressen, säger Hanna Persson, som är sjuksköterska på jourmottagningen.
Avdelningarna ligger inte i samma lokaler, och på jourmottagningen jobbar endast en sjuksköterska på natten. Utöver det arbetar en undersköterska och en läkare som har sovande jour. Detta innebär att om det händer något på den ena avdelningen medan sköterskan är på den andra måste han eller hon springa mellan lokalerna.
– Vi ser det som helt orimligt, både arbetsmiljön och det ansvar det innebär, säger Hanna.
Lia Nilsson jobbar också som sjuksköterska på jourmottagningen. Även hon känner oro över att ha patienter på olika platser.
– Det tar två minuter att gå mellan. I en hjärtstoppssituation kan två minuter vara livsavgörande om vi inte hinner förflytta oss mellan avdelningarna, säger hon.
Enligt Hanna kan nätterna redan kan vara stressiga, särskilt då man som ensam sjuksköterska måste vara beredd på att det kan komma patienter med behov av snabb vård. Utöver de patienterna ansvarar de även för rådgivning och provtagningar.
Lia menar att förslaget baseras på missvisande statistik.
– Statistiken visar att vi har 300 inbokade patientbesök på natten per år. Då låter det som att vi har jättelugnt och kan bemanna en avdelning till. Men det baseras på antalet bokade läkarbesök mellan klockan tolv på natten och åtta på morgonen. Då beaktas inte inbokade sjuksköterskebesök eller telefonrådgivning som är en stor del av nattarbetet. Man ser inte heller på statistiken hur många patienter som är kvar efter klockan tolv men som hade tid bokad tidigare på kvällen.
Hon berättar att det inte är ovanligt att patienter som kommit under kvällen stannar till senare än tolv på natten.
– Vi kommer att få en mycket tyngre arbetsmiljö och ett mycket större ansvar som vi inte har möjlighet att ta. Det känns inte tryggt, varken för personalen eller för patientsäkerheten, säger Lia.
Sjuksköterskorna upplever att de inte fått gehör när de försökt prata med ledningen om sin oro. Nu hotar flera av sjuksköterskorna att säga upp sig om förslaget går igenom. Eftersom jourmottagningen är den enda akutmottagningen i norra Uppland skulle patienterna få betydligt längre restid till närmsta akutmottagning om mottagningen måste stänga på grund av sjuksköterskebrist.
– Ibland är det bråttom, vi har haft personer med hjärtstopp som kommer in på mottagningen och faller ihop i dörren, och även snabba förlossningar, säger Hanna.
Anna Åström är vice avdelningsordförande på fackföreningen Vårdförbundet. Hon säger att den nya mottagningen är placerad vägg i vägg med jourmottagningen. Det fanns problem med att bemanna den nya mottagningen nattetid och enligt politikerna är en lösning att använda personal från jourmottagningen.
– Man kunde se att jourmottagningen inte hade så stort söktryck efter klockan tolv på natten, säger hon.
Vårdförbundet har gjort riskbedömningar av hur beslutet kan påverka personalen och patienterna.
– Medlemmar har varit med på mötena men har inte meddelat något till mig. Skyddsombudet har inte heller larmat om något, och jag förlitar mig på skyddsombudet på plats. Jag jobbar centralt i Uppsala och har ansvar för 4 300 medlemmar så jag kan inte ha koll på allt som sker lokalt. Jag har varit med på flera riskbedömningar och av det jag har läst så var det bara en punkt av flera som var röd, och den har man kommit fram till en rimlig lösning för, säger Anna Åström.
UNT har försökt nå ansvariga för förslaget utan framgång. Enligt Region Uppsalas tillförordnade kommunikationschef Lars-Åke Blomberg diskuteras förslaget just nu i facklig samverkan.