UNT har tidigare berättat om ärendet där socialtjänsten i den aktuella kommunen menat att det funnits allvarliga brister i omsorgen av barnen. I utredningen sades också att det fanns en påtaglig risk för barnens hälsa och utveckling om de skulle bo kvar hemma hos sina föräldrar.
Kommunen beslutade därför att barnen, i enlighet med lagen om vård av unga, skulle omhändertas och placeras på ett vårdhem. Beslutet överklagades till både förvaltningsrätt och kammarrätt av föräldrarna. Båda insatserna har dock gått på kommunens linje i frågan.
Nu har mamman till barnen anmält den aktuella kommunen och de handläggare som varit med och fattat beslutet till Justitieombudsmannen (JO).
LÄS MERA: Kammarrätten kräver-tvångsvård
I anmälan till JO skriver det juridiska ombudet att mamman sedan omhändertagandet fått nej från socialtjänsten i stort sett varje gång hon velat träffa sina barn. Vidare konstaterar ombudet att det inte finns något beslut om någon umgängesbegränsning. Sedan omhändertagandet har mamman fått träffa sina båda yngsta barn vid ett tillfälle. Enligt JO-anmälan ska hon också ha pratat i telefon en gång med två av de andra barnen.
Ombudet menar att agerandet kan strida mot både Europadomstolen och socialtjänstlagens principer när det gäller återförening mellan barn och föräldrar i den här typen av ärenden. I sin inlaga hänvisar ombudet även till rättsfall i Sverige och Tyskland som avgjorts i Europadomstolen.
Den aktuella kommunen har fram till början på augusti på sig att svara på JO-anmälan.