Sjätte Vallonbruksveckan i hamn

Vallonbruksveckan räddas trots att föreningen Vallonbruk i Uppland som arrangerat veckan sedan år 2012 gått i graven.

Sjätte upplagan. Den första Vallonbruksveckan hölls år 2012. Genom Ulrika Borger Dådermans initiativ bevaras veckan.

Sjätte upplagan. Den första Vallonbruksveckan hölls år 2012. Genom Ulrika Borger Dådermans initiativ bevaras veckan.

Foto: Christer Bergström

Tierp2017-02-15 07:05

På Vallonbruk i Upplands hemsida står "kansliet är öppet sista dagen 19/12 2016. Sedan stänger vi kontoret och föreningen upphör." Vallonbruksveckan infördes året då Vallonbruk i Uppland fyllde 15 år.

Ulrika Borger Dåderman, verksamhetsansvarig vid Stiftelsen Leufsta, Lövstabruks Herrgård, tog initiativ till att bevara Vallonbruksveckan. Hon har själv ett särskilt förhållande till Vallonbruken. Hon bor i Strömsbergs bruk och har sedan många år jobbat för Stiftelsen Leufsta.

– Jag ville inte se Vallonbruksveckan försvinna samtidigt med att Vallonbruk i Uppland upplöstes, så jag gjorde ett upprop bland Vallonbruken för att ta reda på intresset för att bruken själva driver Vallonbruksveckan vidare, berättar hon.

Till mötet som nyligen hölls i Lövstabruks herrgård blev uppslutningen god från ett antal olika Vallonbruk.

– Vi kom överens om att bruken själva genomför Vallonbruksveckan 7-13 augusti i sommar. Vi föreslog också att årets tema blir konst och musik, något bruken har mycket att visa och berätta om. Idén kom naturligt eftersom det i år är ett hundra år sedan Bruno Liljefors kom till Österbybruk. Upplägget blir som tidigare upplagor, säger Ulrika Borger Dåderman som tycker att den första Vallonbruksveckan som hölls år 2012 infriade förväntningarna.

Under veckan visar Vallonbruken vad de har att erbjuda och Vallonbruksveckan lockar många besökare såväl från belgiska Vallonien som från olika delar av vårt eget land.

Veckan var från början en ”gräsrotsönskan” från Vallonbruken själva, som Vallonbruk i Uppland tog seriöst på och senare genomförde.

Det finns flera syften med veckan. Ett är att förlänga turistsäsongen och att göra en gemensam manifestation och marknadsföring av det som bruken har att erbjuda. Med Vallonbruksveckan jobbar bruken tillsammans och har kommit varandra närmare.

Vallonbruk i Uppland tog även fram broschyrer om allt som händer i Vallonbruken varje år. Broschyren är tjock med alla tänkbara tips och där har Vallonbruksveckan även marknadsförts.

– Vid mötet om Vallonbruksveckan bestämde vi oss också för att fortsätta att ge ut skriften. Det blir bruken själva som samarbetar om utgivningen. Konstutställningar, visningar av gruvområden och bruksmiljöer, herrgårdar, smedjor och slottsträdgårdar, teater och konserter ... Det är bara några av alla aktiviteter som samlas i broschyren.

Föreningen Vallonbruk i Uppland upplöstes när flera­ bidragsgivare drog in sina bidrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!