SGU har undersökt Upplands brunnar

16 476 av landets 335 000 privata brunnar finns i Uppsala län. Sveriges geologiska undersökning (SGU) har undersökt 57 av dem, 45 borrade och tolv grävda. En del hade förhöjda halter uran, i en del låg halten arsenik över riktvärdet.

Foto: Pelle johansson

Tierp2008-04-09 17:15
Statsgeolog Britt-Marie Ek på SGU är egentligen inte så glad över att behöva yttra sig kring de mer detaljerade siffrorna län för län eftersom rapporten ännu inte är helt färdig, säger hon.
- Men i vårt län kan vi notera att det framför allt är halterna av uran och arsenik som ligger över riktvärdena i en del brunnar.

När det gäller arsenik finns problemen i området kring Enköping, något som redan är känt sedan tidigare.
Att Uppsalas dricksvatten har förhöjd uranhalt är också välkänt. Även vattnet i kommunens ledningar ligger över 15 mikrogram/liter och klassas därför som "tjänligt med anmärkning":
- Här på SGU har vi 25-30 mg uran per liter vatten i kranarna och generellt i vattenledningarna varierar halten mellan 15 och 50 mg/l.

Någon övre gräns för uranet, där vattnet betraktas som otjänligt, finns inte angiven. Trots att ämnet vid riktigt höga halter enligt Britt-Marie Ek kan påverka njurarnas funktion.
Eftersom det är stora variationer från brunn till brunn, något som har med berggrundens sammansättning att göra, är det omöjligt för SGU att peka ut hela områden med förhöjda halter av ett och samma ämne.
- Därför kan vi bara rekommendera att man låter analysera sitt vatten, och skaffar filter om det behövs, säger Britt-Marie Ek.
Hon menar att alltför många har dålig koll på sitt brunnsvatten. Det räcker med att ta enstaka prov, halterna förändras vanligen inte mycket över tid. Ofta går sedan problemen att lösa med filter, till en kostnad på någonstans mellan 10 000 och 20 000 kronor.

Men medan arsenik kan filtreras bort med samma typ av filter som används för att ta bort järn och mangan ur dricksvattnet är fluor knepigare att åtgärda med filter. Och fluoridhalterna ligger högt i större delen av landet, var tredje brunn har värden som passerar gränsen 1,3 mg/l.
- Men det är egentligen bara ett problem om man har små barn, som kan få fläckar på tänderna, och det enklaste är i så fall att ge barnen ett annat vatten under den första tiden, säger Britt-Marie Ek.

Samtidigt kan det i sammanhanget nämnas att det största bekymret upplänningarna har med sitt dricksvatten är salthalten, för när man pratar egna brunnar pratar man landsbygd - och ofta fritidsområden i kustnära regioner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!