Sexårig vindkraftaffär vid Östersjön rullar vidare

De juridiska turerna har pågått i snart sex år när det gäller bygget av ett vindkraftverk i Vavd vid Östersjökusten. Turerna lär fortsätta ett tag till då olika intressen står emot varandra.

Yvette Heimbrand är en boende i området som engagerat sig mot vindkraftsplanerna.

Yvette Heimbrand är en boende i området som engagerat sig mot vindkraftsplanerna.

Foto: Johanna Lill-Inger Karlsson

Tierp2021-04-17 10:00

Redan 2016 lämnade Uppsalaföretaget Vindströmmen AB in en ansökt hos Tierps kommun om att få bygga ett vindkraftverk i Vavd som ligger vid Ängskär med Östersjön som granne.

Frågan har därefter utretts av kommunen som vid flera tillfällen sagt nej till planerna på grund av naturvärdena i området.

Företaget har överklagat besluten till länsstyrelsen som inledningsvis menade att det 184 meter höga vindkraftverket inte hade en negativ inverkan på naturvärdena i området och i juli förra året lämnade klartecken till bygget. 

Det beslutet överklagades till mark- och miljödomstolen som efter en granskning menade att länsstyrelsen brustit i handläggning och kommunikation innan beslutet fattats. 

Handläggningen fick göras om och i december förra året sade man nej till bygget. I sitt beslut hänvisade länsstyrelsen då till att känsligt fågelliv kunde störas av ett bygge.

Nu har Vindströmmen överklagat länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen. I överklagandet ifrågasätts länsstyrelsens hänvisningar till två domar som de menar inte är tillämpliga när det gäller hur fågellivet påverkas av ett vindkraftverk.

Företaget konstaterar dock att det finns 24 skyddsvärda arter i det aktuella området. Vidare sägs: "För flertalet av dessa arter finns dock inget som tyder på att de skulle påverkas nämnvärt av ett vindkraftverk på den valda platsen". 

– Vi följer utvecklingen nu och fortsätter att kartlägga fågellivet tillsammans med expertis för att visa på det olämpliga med etableringen, säger Yvette Heimbrand, boende i området som engagerat sig i frågan.

Vindströmmen menar att andfåglar, vadare och doppingar häckar 800 till 1 400 meter från det tänkta vindkraftverket, vilket skulle innebära en försumbar påverkan på dem.

Vidare ifrågasätts länsstyrelsens antaganden om att vindkraftverket skulle utgöra ett hot mot skräntärnor samt hur rovfåglar födosöker och häckar i området. Företaget menar också att vindkraftverket är en viktig del i att nå målet om 100 procents förnybar elproduktion i landet.

Ärendet ska behandlas av mark- och miljödomstolen senare i år.

Karta: Ängskär Havscamping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!