Från den 18 april kan man inte längre besöka Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket för att få personlig service på Centralgatan i Tierp.
De tre enheterna kommer att flytta till kommunhuset i ett helt nytt digitalt koncept. Tierp är först ut i landet med den digitala gör-det-själv satsningen.
– Vi kommer att ha en digital servicepunkt där vi ska lära medborgarna att bli mer digitala och använda våra e-tjänster, säger Anders Klaar, kontorschef för service och folkbokföringskontoret.
På den digitala servicepunkten i kommunhuset kommer det att finnas personal som guidar besökarna, men personalen har inte tillgång till de datorsystem som man använder på kontoret idag.
Tanken är att medborgarna ska sköta sig själva, på samma sätt som man gör när man utför ärenden över nätet hemifrån.
För nyanlända som väntar på uppehållstillstånd blir nedläggningen kännbar.
– Man måste ha svenskt personnummer och de nyanlända som inte har fått det får åka till kontoret i Uppsala för att få hjälp. Vi har samtidigt kapat väntetiden rejält för den här gruppen eftersom vi är fler myndigheter som arbetar tillsammans nu, säger Anders Klaar.
På PRO i Tierp är man missnöjda över beskedet om att servicekontoret lägger ner.
– Det här är inte bra alls. Det är jobbigt för många äldre att behöva använda dator för att göra ärenden, säger Gert Berlin, ordförande för PRO i Tierp.
Enligt Gert Berlin har 65-75 procent av pensionärerna tillgång till dator. Han pekar på att det är svårare att utföra digitala ärenden ju äldre man blir.
– Med åldern avtar förmågan att använda en dator. Man kan ha svårt med minnet och med synen. Många saknar dessutom anhöriga på orten som kan hjälpa till, säger Gert Berlin.
Han tror att även invandrare kan få det problematiskt när Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket bara har gör-det-själv koncept på orten.
Anders Klaar säger att man har tänkt på de äldre vid införandet av den digitala servicepunkten.
– Vi har gjort en studie som visar att man kan göra 80 procent av sina ärenden på egen hand. Vi har också tittat på vilka som besöker oss idag och kommit fram till att det är personer som redan kan göra sina ärenden digitalt, säger Anders Klaar.
Gert Berlin poängterar att det är viktigt med ett personligt möte för många människor.
– Jag vet att äldre ofta vill ha personlig service, till exempel när de behöver fråga om sin pension eller om bostadstillägg.
Arbetsförmedlingen kommer att bli kvar i lokalerna på Centralgatan.