UNT har tidigare rapporterat om att personalen på Möbeln nästan dagligen ser hur det langas droger i kulturhusets lokaler. Där finns flera rum och utrymmen där överlåtelsen kan ske hyfsat dolt. Chefen för Kulturhuset Möbeln, Fredrik Westergren, berättade då att personalen försökte avstyra försäljningen och vara lite av en nagel i ögat på de kriminella.
– Det har blivit värre den senaste tiden och tar tid i anspråk. Vi hade kunnat ägna oss åt betydligt bättre saker än att jaga drogsäljare, sade Fredrik Westergren då.
Dessutom sade han absolut nej till ordningsvakter eftersom "vi står för andra värden och uniformerade vakter sänder ut fel signaler."
Med anledning av detta har Joakim Larsson (SD), ställt en fråga till kommunalrådet Sara Sjödal (C) om varför inte kommunen inför vakter för att stävja knarkhandeln på Möbeln.
"Jag tycker tvärtom att det sänder ut helt rätt signaler, nämligen att knarkhandel inte ska tolereras i kommunala fastigheter där det rör sig många barn och ungdomar och, faktiskt, direkt utanför dörren till den lokal där den här interpellationen ska behandlas. Någonstans är det dags att sätta gränsen för samhällsförfallet," skriver Joakim Larsson i en skriftlig fråga, som behandlades under kommunfullmäktiges möte i Humlesalen på nämnda Möbeln under tisdagskvällen.
Finanskommunalrådet Sara Sjödal (C) anser att både styret och Tierps kommun tar drogproblematiken i samhället i stort på största allvar, inte bara direkt på Möbeln. I talarstolen svarade hon på frågan om ordningsvakterna:
– Personalen är extra vaksamma på de förändringar som har skett. Det var ett tag då det blossade upp stök, som kan kopplas till den allmänna oron bland ungdomar som var tydlig framför allt förra sommaren. Personalen har inte sett öppen droghandel, men har däremot misstänkt att det har skett i lokalens slutna utrymmen. Då har detta även polisanmälts, säger Sara Sjödal under mötet.
– Det är polisens sak att ta tag i droghandeln och verksamheten på Möbeln upplever att det polisiära samarbetet fungerar bra. Problematiken fortgår inte i den utsträckningen som varit. Sedan kan detta gå i vågor, och då gäller det att personalen är uppmärksam på detta. Men tillsammans med socialtjänsten, polisen och skolan arbetar man förebyggande. Det fungerar faktiskt.