I Tierps kommun ska all kommunal verksamhet sedan fyra år tillbaka drivas i linje med FN:s globala hållbarhetsmål. Nu visar årsredovisningen för 2022 att kommunen har uppnått 40 av sina 77 delmål. Resultatet för 2023 redovisas inte förrän nästa år, men enligt den senaste rapporten är man på rätt väg mot att uppfylla 36 av de 37 kvarvarande målen.
– Tierps kommun är nog den enda kommunen i Sverige som faktiskt fullt ut styr med Agenda 2030-målen, och det gör vi genom att sätta upp lokala delmål. Det är på det sättet som vi strategiskt rör oss mot en långsiktigt hållbar utveckling, säger Sara Sjödal (C), finanskommunalråd i Tierps kommun.
Exempel på delmål som Tierps kommun uppnått är att minska kommunens energiförbrukning och bevara biologisk mångfald, bland annat genom att skydda och återskapa våtmarker. Man har också ökat samverkan med både näringsliv och civilsamhället. På det här området har man gjort stora satsningar på medborgarnas delaktighet i kommunens verksamhet, till exempel genom upprättandet av en årlig demokratidag för unga i Tierp.
– Om man kollar på våra mål så är det fler som uppnås nu efter fyra år än det var i början. Man märker att de kommunala verksamheterna är inne på rätt spår och att de gör mer för hållbarhet, säger Frida Johnson, hållbarhetsstrateg i Tierps kommun.
Trots det menar Sara Sjödal att det fortfarande finns mycket som kommunen kan bli bättre på, speciellt inom social hållbarhet, som bland annat berör frågor om utbildning och hälsa.
– Här ligger vi en bit efter de högt uppsatta målen, säger Sara Sjödal.
Ett annat område som också kräver fler åtgärder enligt årsredovisningen är jämställdhet.
– Under pandemin såg vi en "backlash" för jämställdhetsfrågan, inte bara för kommunens anställda men för Tierp i stort. Det var fler kvinnor som jobbade mindre och fler kvinnor som vabbade och var föräldralediga, så man föll tillbaka lite i traditionella könsroller. Det är någonting som vi behöver jobba med, säger Frida Johnson.
Det finns också motstånd mot att jobba med Agenda 2030, bland annat från Sverigedemokraterna i Tierp.
– När man tittar på olika försök att konkretisera de här målen landar man ofta i specifikationer som vi inte ställer oss bakom, varken lokalt eller på riksnivå, säger Joakim Larsson, gruppledare för Sverigedemokraterna, som menar att om det varit upp till deras parti så hade kommunen inte arbetat efter FN:s globala mål.
På kommunfullmäktige i november la Sverigedemokraterna fram ett eget budgetförslag, som bland annat inkluderade ett förslag om att avsluta tjänsten hållbarhetsstrateg i Tierps kommun.
– Vi har ett väldigt svårt ekonomiskt läge där vi i bästa fall kanske gör ett nollresultat under nästa år. Då måste man leta efter någonstans där man kan göra besparingar och då tyckte inte vi att det var rimligt att fortsätta med den tjänsten, säger Joakim Larsson.
Men Sara Sjödal håller inte med.
– Den här tjänsten handlar ju också om att se till att de ekonomiska målen följs. Jag tror att man biter sig själv i svansen om man plockar bort en tjänst som jobbar med strikt målstyrning i tuffare ekonomiska tider, för det är då vi behöver som mest hjälp att genomföra tuffa prioriteringar, säger Sara Sjödal.