På Eriksbergs gård står ett par kor snällt i kö och väntar på sin tur att bli mjölkade. På gården finns 58 mjölkkor som släpps in till mjölkroboten ett par gånger om dagen. Anna Ohlström, som nyligen tog över gården efter sina föräldrar, har deltagit i Greppa näringen sedan 2008.
– Jag började med att gå en kurs tillsammans med min mamma. Det var perfekt för mig eftersom jag skulle ta över gården och mycket var nytt. Sedan har vi fått fortsatt rådgivning, bland annat kring hur mycket vi ska gödsla och hur vi ska sköta åkrarna, för att minska kväveutsläppen, säger hon.
På Eriksbergs gård har de, parallellt med att ha deltagit i projektet, även byggt ut gården och skaffat en mjölkrobot. På så sätt har det blivit naturligt med förändringar.
– Vi har bland annat anlagt en stor gödseltunna och fått tips på hur man ska sprida flytgödslet på bästa sätt. Andra konkreta tips har till exempel handlat om hur man ska köra ute på åkern och att man ska ta prover på foder för att se vad det innehåller, säger Anna Ohlström.
200 lantbrukare i Uppsala län är med i Greppa näringen som är ett samarbete mellan Jordbruksverket, Lantbrukarnas riksförbund och länsstyrelserna. Lantbrukarna får rådgivning kring miljö- och klimatfrågor, som sker i treårsperioder och som inleds med en kartläggning över varje enskild gård.
– Övergödning är ett stort problem i Uppland. Det är viktigt att i ett första skede ta reda om det finns risk för onödigt stora kväve- och fosforförluster från gårdarna och i så fall försöka effektivisera gödsling och utfodring, säger Cecilia Bertholds på länsstyrelsens landsbygsenhet i Uppsala län.
I år satsar man extra på att få med sig lantbrukare i Tierps kommun, för att minska övergödningen och säkra vattenkvaliteten i Tämnarån.
– Vi har stora problem med utsläpp av fosfor i Tämnarån. Vi vill titta på hur stor del lantbruket har i det hela och vad man kan göra för att minska utsläppen. Vi försöker också anpassa rådgivningen och kurserna efter vad lantbrukarna i Tierps kommun vill ha, och hoppas på att få med så många som möjligt, säger Cecilia Bertholds.
Anna Ohlström är nöjd med att delta i projektet.
– För min del har det varit jättebra och i slutändan handlar det både om miljö och ekonomi. Fler lantbrukare borde ta sig tid till det här, säger hon.