Säsongens första ringmärkning vid Örbyhus
På söndagen ringmärktes vårens första fåglar vid Örbyhus slott. Totalt ringmärks cirka 400 fåglar varje år.- Tierps kommun är en av de allra artrikaste, säger ornitologen Anders Arnell.
Anders Arnell gör bekantskap med Sveriges vanligaste fågel - den lilla lövsångaren.
Foto: Marie Ström
- Den här talgoxen är redan ringmärkt. Den är född i fjol, säger Anders Arnell och blåser på fågelns undersida så buken blottas. Genom att titta på bukens färg går det att få en uppfattning om hur fet fågeln är. Därefter stoppar han ned fågeln i en påse och väger den. Alla uppgifter antecknas noga och förs därefter in i en nationell databas.
- Vi mäter framför allt två saker. Dels andelen ungfåglar, dels hur många fåglar som överlever vintern. Många fåglar är ortstrogna och kommer tillbaka år efter år. Genom mätningarna kan vi följa beståndet, säger Anders Arnell.
I Sverige har fåglar ringmärkts sedan 1911. All ringmärkning administreras av Naturhistoriska riksmuseet. Genom märkningen går det bland annat att få information om vilka rutter som fåglarna använder, var de övervintrar, hur gamla de blir och hur snabbt de förflyttar sig. Informationen ger även indikationer på hur klimatförändringarna slår mot naturen och på vilka platser som det kan finnas miljögifter.
Tierps kommun är en av de artrikaste kommunerna i landet tack vare den stora variationen av naturtyper.
Ringmärkningsstationen i Örbyhus kom till 2003. Sedan dess har omkring 400 fåglar årligen ringmärkts och dokumenterats. Vanligast är rörsångare, sävsparv, lövsångare, talgoxe, bofink och blåmes. Omkring en tiondel av fåglarna som fångas in har redan en ring.
- Det är rätt häftigt när man ser att fåglarna kommer tillbaka. Nyligen hittade jag en trast med en ringmärkning från Bryssel. Sådant är extra roligt, säger Anders Arnell och lämnar över den undersökta talgoxen till amatörornitologen Lillian Lidbaun från Vallentuna som deltar i en fågelskådningskurs.
Hon håller ömt fågeln en stund innan hon sträcker upp handen mot himlen och släpper den fri.
- Jag är mycket ute i skog och mark och har ett stort intresse för naturen. Då är det spännande att få lära sig mer om fåglarna. Nu ser jag på dem med ett större intresse. Nästa gång jag går ut i skogen ska jag ta med kikaren, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!