Samverkan nyckelord för integration

Samverkan är ett nyckelord för integration. Arbete, språk och bostad nödvändiga för att nå målen.

Stefan Wårdsäter (S)

Stefan Wårdsäter (S)

Foto: Staffan Claesson

Tierp2016-02-25 22:05

Det sa Stefan Wårdsäter (S), när han inför tisdagsfullmäktige i Tierp i egenskap av ordförande i den tillfälliga integrationsberedningen lämnade en rapport från beredningens arbete.

– Med tanke på det som hänt i Europa det senaste året kan man knappast säga att tajmingen med att snart ha en färdig integrationsstrategi inte kunnat vara bättre, sa han och började med att beskriva beredningens inledande och omfattande arbete med att söka kunskap.

Efter bred kartläggning av lagar, bestämmelser, ansvarsfördelning på alla samhällsnivåer, föreningsenkäter och inte minst en granskning av vad den egna kommunen gör, har beredningen gått in i en bearbetningsfas.

– Vi har samlat ett gigantiskt kunskapsmoln. Nu ska vi reducera slagg och bevara guldkornen till ett utkast till strategi.

Som tydlig gemensam nämnare för framgångsrik integration framhöll Stefan Wårdsäter samverkan.

– Alla måste samverka, kommunen, samhällsorgan, myndigheter men framför allt civilsamhället, sa han och vände sig inte minst till alla nödvändiga frivilliginsatser.

– En annan slutsats är att kommunen måste sätta sig i förarsätet och hålla i en samverkansmodell. Det finns goda exempel från andra kommuner. För kommunen har bra överblick och allt att vinna.

Han framhöll att strategin i första hand inte gäller de personer som finns på asylboenden utan siktar längre på dem som får uppehållstillstånd.

– Vi kan ju tro att många väljer att stanna i vår kommun.

Stefan Wårdsäter fortsatte med att betona individperspektivet.

– Det är lätt att tänka grupper, men grupperna består ju av individer, så det perspektivet måste vi komma ihåg.

Och han definierade arbete, språk och bostad som de tre viktigaste och oskiljaktiga för att nå framgång på integrationsområdet. Det räcker inte med att två av dem har uppnåtts.

Andra ingredienser som integrationsberedningen identifierat är attityder och mötesplatser.

– Mötesplatser kanske förvånar, men lyfts fram av många. Det kan vara fysiska mötesplatser, föreningsdrivna eller virtuella på nätet. Det är när människor möts som det kan hända saker.

Beredningens strategi ska peka ut mål, men även föreslå vägar till hur målen kan nås.

– Det räcker bara halvvägs. Sedan behövs en handlingsplan, sa Stefan Wårdsäter.

När beredningen jobbat klart kommer utkastet till integrationsstrategi att behandlas av partigrupperna. Därefter väntar debatt och beslut vid något av höstens sammanträden med kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!