Sämre beredskap utan nattakut

Om nattakuten i Tierp stängs kommer den katastrofmedicinska beredskapen i norra länsdelen att försämras, liksom tryggheten för befolkningen, påpekar dess personal.

Nattakuten i Tierp, en betydelsefull länk i en lång vårdkedja, menar de som jobbar där.

Nattakuten i Tierp, en betydelsefull länk i en lång vårdkedja, menar de som jobbar där.

Foto:

Tierp2008-10-27 09:00
Enheten har betydelse inte bara för akutvård, utan är något av sambandscentral för flera viktiga delar i lokalsamhällets vård- och omsorgskedja.

Så kan några personalröster från akutmottagningen i Tierp sammanfattas. Mellan uppdragen under några timmar en lördagskväll delar de med sig av sina erfarenheter och luftar farhågor om sparförslagen blir verklighet.
Helgen innan UNT:s besök tog akuten emot 28 patienter på lördagen och 56 på söndagen. När den här lördagskvällen ännu är ung har man redan klarat av 20.
Läkaren Torbjörn Hasth har haft fullt upp sedan han började sin tjänstgöring för kvällen och räknar i rask takt upp en urinvägsinfektion, en klämskada, en sårskada, en misstänkt propp i benet, en person som kanske satt något i halsen och så en hjärtpatient.

Hjärtat förtjänar en egen bit av berättelsen. Det klappar i Gustav Skoglund, bosatt i skogen en bit utanför Söderfors. Han spelar blues när han får tid över och vet hur man håller takten. Det var mer än hjärtat klarade den här dagen. Pulsen gick upp till 160 och då blev det dags att tillkalla ambulans.
Närmast till hands just då var Jörgen och Kjell i Östhammarsambulansen. 14.45 fick de larmet och 40 minuter senare var de i Söderfors. Med direktkoppling till och kontakt med hjärtintensiven på Ackis kunde de på plats häva hjärtats otakt med läkemedel.
Därefter kunde de lugnt färdas till Tierpsakuten, där Gustav fick träffa läkare. Gustav Skoglund räknade med att kunna vara hemma hos sig igen vid 18-tiden. Redan kvart över fyra kunde Jörgen i ambulansen konstatera:
- Nu är vi lediga. Skulle vi behövt åka till Uppsala hade vi varit lediga kanske klockan 17 och då hade vi inte varit en resurs för Norduppland.

Ambulanstransport till Akademiska sjukhuset är det föreslagna alternativet om akuten stängs.
- Vad kostar inte det, undrar läkaren Torbjörn Hasth, som i stället kan notera att en patient sluppit lång resa och lång väntetid på akuten i Uppsala.
Lite senare på kvällen slipper ytterligare en patient med misstänkt propp i benet den resan och en oönskad helkväll i Uppsala.
Kristina Nilsson-Trygg, vårdenhetschef sedan 1997, och kvällens läkare Torbjörn Hasth understryker gång på gång akutens betydelse i form av trygghet inte minst för kommunens äldre och barnfamiljer. Efter mer än 20 år på samma arbetsplats talar han om lojalitet mot befolkningen.

Och hon beskriver enheten, inte som en isolerad del, utan som en viktig bit i vård- och omsorgskedjan där geriatrik, kommunens hemtjänst och hemsjukvård är andra länkar. Till det kan läggas assistans åt polisen med provtagning och omfattande telefonrådgivning, med mera.
- Vi är något av en sambandscentral, säger Kristina Nilsson-Trygg.
Båda två tycker att nedläggningshotet mot akuten rimmar illa med planerna på utökad närvård. Kommunstyrelsen i Tierp har precis tackat ja till att vara med i det landstingsprojektet. Tierp med sammanhållet vårdcentrum framhålls till och med som ett föregångsexempel. Att i det läget ta bort delar av verksamheten går åt motsatt håll, menar de.
- Närvårdstanken går i princip omkull, säger Torbjörn Hasth.
- Och tar man bort nattersättningen blir det i alla fall inte mer läkartid på dagen, säger Kristina Nilsson-Trygg.

Fotnot: Den 28 oktober samlas landstingsstyrelsen för diskussioner om det omfattande sparpaketet. Att stängning av nattakuten i Tierp ska utredas kan bli ett av besluten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om