Samförstånd präglar Tierp i halvtid
För Bengt-Olov Eriksson (s), finanskommunalråd i Tierp, var valet 2006 en stor besvikelse. Men trots att partiet förlorade egen majoritet verkar det politiska livet i kommunhuset knappast ha förändrats.
För finanskommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (s) väntar flera utmaningar, bland annat på skolområdet och i äldreomsorgen.
Foto: Anders Badner
- Inte särskilt mycket, säger han.
Förmågan att fatta beslut verkar heller inte ha blivit lidande av majoritetsförändringen.
- Vi har en god tradition av samarbete, säger han och har svårt peka ut någon besvärande skiljefråga. Ett av få undantag är de grundläggande ideologiska skillnaderna om vårdnadsbidrag.
I stället övergår han till att gå igenom vad som uträttats halvvägs genom mandatperioden och jämför med flera av de frågor som var aktuella i valet.
- Vi har fortsatt satsa på ungdomar och realiserat ungdomens hus.
I den satsningen räknar Bengt-Olov Eriksson även in nätverkshuset, där skolan, socialen och polisen samverkar för att vara en bättre stödresurs till unga med problem.
- Badhuset påbörjas nästa år, säger han och hoppas på premiärdopp hösten 2010.
Till den övervägande positiva genomgången av tillståndet i Tierp i mitten av mandatperioden lägger han fortsatt positiv inflyttning, den färdigbyggda E 4 och att Hästhagen äntligen rivits. Finns det några fläckar på solen i Tierp så är det enligt finanskommunalrådet att E 4-avfarten ännu inte fått den fason han vill.
- Den ska bli en port till Tierp, säger han. Återstående problem rör markfrågan och att den tilltänkta restauratören inte fått gehör för önskemålet om direktavfart till vägkrogen. Ärendet ligger just nu hos regeringen.
Vad var det då som hände 2006?
- Det var en tydlig trend och som parti backade vi i hela landet. Beslutet att lägga ned Tobo skola påverkade självklart valet. Mathanteringen var också en sådan fråga, säger Bengt-Olov Eriksson. Skolbeslutet var nödvändigt och riktigt, menar han och påminner om att en bred majoritet stod bakom.
- Men det var vi som fick på skallen, säger han fast utan bitterhet.
Vilka tuffa beslut väntar då i andra halvlek?
- Det är i alla fall inga skolor som är i farozonen i dag, försäkrar Bengt-Olov Eriksson. Visserligen sjunker elevantalet men inte till en nivå som gjorde beslutet om Tobo skola oundvikligt.
Och hur ser det ut på gymnasieskolan?
- När elevpuckeln kommit igenom gymnasiet blir det 30 procent färre elever. Samtidigt ökar antalet elevplatser i länet i friskolor. Han ser det som en av de stora utmaningarna att vässa och profilera kommunens gymnasium för att locka fler elever utifrån.
En annan utmaning rör omsorgen om fler äldre.
- De vill säkert ha andra alternativ och ökad valfrihet, säger Bengt-Olov Eriksson.
I halvtid ringer varningsklockan om försämrad ekonomi. Hur påverkar det arbetet?
- Vi har fått en preliminär prognos som visar på sämre intäkter och högre kostnader. Det måste vi omgående göra något åt.
Finanskommunalrådet betonar att det inte är någon ekonomisk kris, men gör man inget kan det snabbt utveckla sig i den riktningen. Bengt-Olov Eriksson tror i alla fall inte att det nya läget ska behöva påverka några planerade investeringar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!