Salmonellasmittad köttfärs serverad i storkök
Förra veckan serverades mat med misstänkt salmonellasmittad köttfärs i Tierps kommun. Men risken att den som åt av maten har blivit smittad ska enligt måltidsleverantören Sodexho vara närmast obefintlig.
- Köttfärsen användes i matlagningen i en sås som gick ut till våra kunder, till exempel de i Tierp, berättar Manfred Gäng som är chef för Sodexhos matverksamhet i Gävle.
Manfred Gäng beklagar det inträffade men ser ingen anledning till oro bland de som förra veckan åt av den serverade köttfärsen.
- Vi följer de riktlinjer som ska hindra salmonella. När maten hettas upp över 70 grader dör bakterierna och i vår temperaturkontroll kan vi gå tillbaka och se att den aktuella såsen hettades upp till 97 grader. Och mottagningsköken själva har egenkontroll där de hettar upp maten till 70 grader. Så risken att den som ätit av maten har smittats är närmast obefintlig.
Att salmonellan skulle kunna spridas i hanteringen av köttfärsen ser han inte heller som troligt.
- Inte med de regler vi har om hantering och städning i köken.
Det var på onsdagen förra veckan som grossisten Servera fick besked om att det upptäckts salmonella i närmare fem ton köttfärs från Tyskland som man sålt vidare till Sodexho och andra storhushåll. Grossistens kunder underrättades genast men eftersom beskedet kom efter det att köttfärsen skickats ut hade till exempel Sodexho i Gävle redan hunnit använda den.
FAKTA Salmonella
Salmonella är en smittsam magsjukdom som orsakas av salmonellabakterier. Sjukdomen smittar inte från människa till människa utan sprids med infekterade livsmedel och vatten som är förorenat av avföring. Sjukdomssymtom i form av magont och diarré kommer vanligtvis inom 1 -3 dygn och sjukdomen går vanligen över av sig själv.
I Sverige rapporteras cirka 4 000 fall av salmonella per år, varav ungefär 85 procent är utlandssmittade.
Salmonellabakterier dör när de hettas upp över 70 grader.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!