Sällsynt snäcka trivs i Uppland

Den sällsynta större agatsnäckan tycker om Uppland, och trivs speciellt bra i Tierp.Det visar en stor inventering som länsstyrelsen i Uppsala har gjort.

Tierp2007-01-28 14:08
Någon ordentlig inventering av den rödlistade större agatsnäckan har inte gjorts sedan 50-talet. Då påträffades den på 13 platser i länet. Under 2004-2005 gjordes en ny inventering. Resultatet visar att 10 av de 13 lokalerna ännu finns kvar. Dessutom har två nya lokaler hittats. I resten av landet har hälften av lokalerna som upptäcktes på 50-talet dött ut. Den större agatsnäckan har sitt starkaste fäste i landet i Uppsala län. Bäst verkar den trivas i Tierp.
- Den har hittats på flera ställen i Vendelån, Strömmarån och Tämnarån, säger Maria Forslund, koordinator för hotade arter på länsstyrelsen i Uppsala.

Känslig
Den större agatsnäckan är, namnet till trots, endast sju mm och trivs i kalkrika våtmarker. Den är känslig för förändringar i miljön, så som dikning, övergödning och dränering.
Under 2004-2005 inventerades även stormusslor och kalkkärrsgrynsnäckor. När det gäller den två millimeter stora kalkkärrsgrynsnäckan, som också har ett starkt fäste i länet, hade hälften av de kända lokalerna från 50-talet försvunnit. De flesta av de kvarvarande ligger längs Nordupplandskusten.
- Minskningen kan bero på att man dikat och avverkat mer. Den är också känslig för igenväxning. En åtgärd som kan göras är att röja vass manuellt eller med hjälp av betesdjur, säger Maria Forslund.

Stormusslor
Resultatet från stormusselinventeringen var desto mer glädjande. Av landets åtta stormusselarter, hittades sju stycken i länet. Det är första gången som en ordentligt inventering gjorts. 115 platser och 20 vattendrag finkammades. På 54 av dess fanns det musslor.
- Den rödlistade flatdammusslan som är sällsynt i Sverige, visade sig till exempel vara ganska vanlig i Uppland. I Tierp hittade vi dem på fem platser vid Tämnarån och Strömmarån, säger Maria Forslund.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om