Kursen som sträcker sig över tredjeårselevernas vårtermin ska ge en inblick i flera olika yrkesområden. Eleverna har besökt både polisstationen och brandstationen. En tur till en kriminalvårdsanstalt i Norrtälje är också inplanerad under våren. Tanken är att lära eleverna exempelvis hur man ska agera om man är först till en olycksplats, för att på så vis kunna rädda liv.
– Jag har själv lärt mig mycket under den här kursen och har börjat tänka mer på brandsäkerhet till exempel. Så nu går jag omkring och funderar på om jag kanske skulle köpa mig en pulversläckare, säger Christine Ström och ler. Hon är lärare på omvårdnadsprogrammet och den som kläckte idén till kursen.
– För fem, sex år sedan satt jag och en kollega och funderade över varför vi hade så dåligt elevunderlag och vad man skulle kunna göra åt det. Vi visste att den här typen av kurser inom skydd och säkerhet fanns på en del skolor i södra Sverige och att de ledde till en rusning till programmet.
Både Christine Ström och hennes elever tror att kursen är en chans att locka nya målgrupper till omvårdnadsutbildningen.
– När man säger att man går omvårdnadsprogrammet får man höra ”jaha, så du vill jobba på äldreboende”. Men det handlar om så mycket mer, säger eleven Michaela Andersson.
– Det här är en bred utbildning för ungdomar som vill jobba inom sjukvården, men också för blivande brandmän och poliser. Många verkar tro att omvårdnadsprogrammet är en slapp utbildning, men vi håller hög nivå och högt tempo. Det är trist att vi har så få sökande när vi vet att 99 procent av eleverna får jobb efter avslutad utbildning, säger Christine Ström.
Michaela Andersson och klasskompisen Jennifer Hedström är trots tidigare strul på skolan nöjda med sitt val av program och tycker att säkerhetskursen varit utbildningens bästa. Och allra roligast var rökdykningen.
– Då skulle vi springa in med syrgastuber i en container som det brann i. Det var 300 grader varmt och tuberna väger nästan 20 kilo. Man var lite nervös där - jag tänkte ”herregud, vad gör jag om syret tar slut i tuberna!” säger Jennifer Hedström.
Alla tre hoppas att satsningen ska bryta omvårdnadsprogrammets negativa trend.
– Men får vi inga ettor till hösten är det slut med omvårdnadsprogrammet, säger Jennifer Hedström.