– Tierps kommun och arbetsförmedlingen har jobbat på varsitt håll för att göra något åt ungdomsarbetslösheten. Nu vill vi göra något bättre tillsammans, säger Lars Ireneus, chef för Arbetsförmedlingen i Tierp.
Runt 300 ungdomar mellan 18 och 24 år är i dag öppet arbetslösa i Tierps kommun.
– Det är en väldigt svår situation att vara utan arbete och inkomst. Ungdomsarbetslöshet är ett problem för hela samhället men det blir extra tungt på en liten ort, säger Lars Ireneus och fortsätter;
– Vi ligger konstant på en ganska hög ungdomsarbetslöshet i Tierp. Gävle har Sveriges högsta ungdomsarbetslöshet och Uppsala bland de lägsta, vi känner av båda och det är svårt att slå sig fram.
Projekt 16-24 vänder sig till ungdomar mellan 16 år och 24 år, som inte är i arbete eller studier. Projektet som är statligt finansierat utförs i samverkan mellan kommunen och Arbetsförmedlingen och ska pågå under ett och ett halvt år. Två ungdomskonsulenter, en arbetskonsulent och en projektledare har anställts och förhoppningen är att fånga upp 120 ungdomar.
– Det här är kommunens och Arbetsförmedlingens sätt att försöka samordna och utveckla insatser för ungdomars etablering på arbetsmarknaden. Vi riktar vi oss till ungdomar som inte är i sysselsättning eller studier. Målsättningen är att fånga upp dem tidigt så att de inte fastnar i utanförskap, säger projektledare Ellinor Bohlin Malmström.
Hon berättar att ungdomskonsulenterna bland annat ska jobba med gruppverksamhet och motivationssamtal medan arbetskonsulenten främst har hand om praktikplatser.
– Vi startade vår gruppverksamhet nu i veckan. Grundtanken är att det ska vara individbaserat, vi kartlägger individerna och utformar en plan som passar. Alla kanske inte behöver delta i gruppverksamheten utan kan gå direkt till praktik eller studieförberedande kurser, säger Ellinor Bohlin Malmström.
Att projektet håller till i samma hus som vuxenutbildningen ser hon som en stor fördel.
– Det är värdefullt eftersom de ungdomar som kanske inte har fullständiga betyg eller dåliga skolerfarenheter kan se vilka möjligheter vi har här att hjälpa individer att lyckas med sina studier.
Parallellt med Projekt 16-24 pågår även Jobbvalet, som riktar sig till individer i behov av särskilt stöd. Målet här är att öka individernas anställningsbarhet på den reguljära arbetsmarknaden, genom praktik och riktade utbildningsinsatser.
Frågan om hur ungdomar ska få jobb är också i fokus på torsdag kväll då Folkpartiet i Tierp arrangerar ett öppet möte i Borgenkyrkan med inledningstal av bland annat Lars Ireneus och Caroline Sollenberg från Ung företagsamhet i Uppsala län.