UNT har gått igenom Tierps kommuns kvalitetsredovisning för 2015, som nyligen presenterades för utskottet för barn- och ungdom.
När det gäller förskolan så är det en mestadels positiv beskrivning som träder fram i redovisningen. I förhållande till andra kommuner har Tierp en högre andel utbildad personal, Skolinspektionen ger i stort goda omdömen om barnomsorgen och antalet barn i barngrupperna minskar tack vare statsbidrag. Men sjukfrånvaron 2015 låg på 8,2 procent, och signalerna har varit tydliga från fackligt håll: Personalen sliter hårt och ställs inte sällan inför nya arbetsförutsättningar på grund av ett högt tryck på förskoleplatser, samtidigt som befintliga och ändamålsenliga förskolelokaler är en bristvara.
Framöver ska förskolan bland annat satsa på att ”utveckla arbetet med att vara en attraktiv arbetsgivare”, få ner sjuktalen genom att fokusera på rehabarbetet och utveckla kommunikationen med vårdnadshavare.
I grundskolan så lyfts meritvärdena fram, de stiger men ligger fortfarande under snittet, trivseln är god enligt genomförda enkäter och det är förhållandevis få anmälningar som skickas in till Skolinspektionen. Förbättringarna inom grundskolan handlar bland annat om att utveckla det ”entreprenöriella lärandet” och förklara de stora sambanden, till exempel: ”Varför ska jag gå i skolan och vad ska det leda till?”
Även inom grundskolan behöver kommunikationen med vårdnadshavarna blir bättre.
Den positiva sammanställningen av gymnasiet handlar om att fler söker sig till Högbergsskolan, högre genomströmning, en god arbetsmiljö och ett lyckat närvaroprojekt. För att stärka gymnasieskolan ytterligare ska det arbete fortsätta. Auskultation och kollegial coachning ska leda till ett mer reflekterande ledarskap. Samarbete med näringslivet ska utvecklas ännu mer, liksom med kulturskolan.
Utbildningschefen Henrik Hedqvist sammanfattar läget med att ”det finns gott hopp för förskola, grundskola och gymnasium/vuxenutbildning i Tierps kommun”.
– Det går åt rätt håll, säger Åsa Sikberg (M) som är vice ordförande i utskottet barn och ungdom.
Dock är hon orolig vad som händer med satsningar på skolan, om de statliga pengarna sinar. Vad har kommunen för beredskap? undrar hon.
– Sen vill jag se en större satsning på lärarna, på senare år har det fokuserats mycket på rektorer.
Åsa Sikberg vill att lärarna ska få bättre förutsättningar att jobba som just lärare. Hon vill se fler ”kringtjänster” på skolorna och att regelbundna kompetenshöjande åtgärder för lärarna ska vara en självklarhet