Så får surströmmingen mer smak

Lars-Ivan Hållstrand är fiskare från Hästskär i Tierp och Sveriges sydligaste surströmmingstillverkare.

Uppstckare. Lars-Ivan Hållstrands surströmming gör succé i Hälsingland. Den vann nyligen Hudiksvalls Tidnings årliga test.Foto: Cornelia Edblad/arkiv

Uppstckare. Lars-Ivan Hållstrands surströmming gör succé i Hälsingland. Den vann nyligen Hudiksvalls Tidnings årliga test.Foto: Cornelia Edblad/arkiv

Foto: Cornelia Edblad

Tierp2015-08-21 18:05

Den efterlängtade surströmmingspremiären var i torsdags, hur har försäljningen varit?

– Jo det har varit full fart, men det har inte varit ovanligt mycket. Jag har ju inte ökat min produktion något så jag vet ungefär hur mycket som kommer gå åt. Men nu när det blir varmt så blir det helt klart ett högre tryck.

Hur går processen till?

– Strömmingen fiskar jag i maj-juni. Sedan rensas och saltas den innan den läggs på tunna. Där får den jäsa i 8-10 veckor innan de läggs i konserver.

Du har tidigare blivit prisad för årets bästa sill – blir det en repris?

– Nja, de verkar ha lagt ner de där testerna. Nu får man omdömen och ingen segrare eller förlorare koras. Kanske la de ner efter att jag vann, haha.

Hur bör man avnjuta surströmmingen?

– Strömmingen får mer smak om den får ligga lagrad i ett år. Sen behöver det inte vara så krångligt, koka lite potatis och skär upp några grönsaker. Så brukar åtminstone jag göra.

kristoffer.olofsson@unt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om