De rumänska familjer som varit bosatta i huset i drygt två år fick då tömma lägenheten på sina tillhörigheter.
På plats vid huset var personal från kronofogden, sociala myndigheterna, pingstkyrkan, fastighetsägaren med ombud, samt en låssmed som kommit för att försegla huset. Turerna har varit många kring det fallfärdiga huset och bakgrunden till att familjerna nu avhysts är att hyran inte har betalats. Eller att den inte hamnat i rätt händer. De boende uppger att de har betalat åtminstone vissa hyror som de kan visa handskrivna kvitton på. Fastighetsägaren säger i sin tur att han inte fått någon del av de inbetalningarna. Enligt kvittona har pengarna gått till en person som tidigare varit anlitad som fastighetsskötare av huset, men som fastighetsägaren inte längre säger sig ha något förtroende för. Han bekräftade också att han under en längre tid försökt att sälja huset, men att detta fallit på att det inte varit tomt på boende.
– Jag har alltid velat äga och driva ett hyreshus, och så börjar det med ett mardrömshus. Nu ska jag ta hit mäklare och besiktningsman och försöka sälja huset igen, säger fastighetsägaren Emil Hurtig Staf.
Yvette Axelsson, kommunchef i Tierp, kunde på torsdagen inte säga så mycket i ärendet.
– Det beror helt och hållet på om familjerna har någon uppehållsrätt eller inte. Om barn far illa kan det bli så att de tas om hand enligt LVU-lagen säger Yvette Axelsson.
Uppehållsrätt innebär att alla EU-medborgare har rätt att vistas i Sverige i tre månader. En förutsättning är att man inte är en belastning för biståndssystemet. Efter tre månader krävs att man har arbete, eget företag eller aktivt söker arbete för att uppehållsrätten ska fortsätta att gälla. Uppehållsrätten ska också registreras hos Migrationsverket efter tre månader. Har man inte fått jobb efter sex månader kan man behöva visa Migrationsverket att är aktivt arbetssökande med goda möjligheter att få ett jobb. Då det gäller ekonomiskt bistånd kan detta endast sökas av den som har uppehållsrätt. Undantag kan göras i akuta fall då barn far illa. Akut nödbistånd kan vara pengar till mat, boende eller hemresa. Vill man bosätta sig i Sverige permanent krävs att man har uppehållstillstånd. Då kan man ha rätt till dagersättning från antingen Migrationsverket eller från kommunen man är bosatt i.
– Vi vet just nu för lite i det här enskilda fallet. Har familjen uppehållsrätt har de ju också rätt till viss hjälp och stöd. Har de däremot ingen uppehållsrätt är det inte mycket vi kan göra. Handlar det om akut nödbistånd kan de exempelvis få hjälp med hemresa säger Yvette Axelsson.