Rose Maries bankkonton plundrades: "Jag mår dåligt"

Rose Marie Nejdling, 76, svarade på ett meddelande på Facebook och lämnade ut sitt telefonnummer. Nu har hon blivit av med 64 000 kronor från sitt bankkonto. "Jag mår dåligt och sover knappt."

Rose Marie Nejdling svarade på ett meddelande på Facebook och lämnade ut sitt telefonnummer. Nu har hon blivit av med 64 000 kronor från sitt bankkonto. "Jag mår dåligt och sover knappt".

Rose Marie Nejdling svarade på ett meddelande på Facebook och lämnade ut sitt telefonnummer. Nu har hon blivit av med 64 000 kronor från sitt bankkonto. "Jag mår dåligt och sover knappt".

Foto: TT och Kjell Sjöberg

Tierp2021-11-25 17:02

Frågan på Facebook kom förra söndagskvällen från en person som hon är god vän med. Sedan dess har Tobobon Rose Marie Nejdlings liv varit upp och ner. 

Nu vill hon varna andra äldre människor och uppmana dem att vara vaksamma om de ställs inför liknande situationer.

undefined
76-åriga Rose Marie Nejdling svarade på meddelande på Facebook och lämnade ut sitt telefonnummer. Nu har hon blivit av med 64 000 kronor från sitt bankkonto.Nu vill hon varna andra så att de inte råkar ut för samma sak.

– Jag reflekterade inte över att det kunde vara en bedragare som kapat min väns Facebookkonto och skickat det här meddelandet till mig.

Kort därefter kom ett nytt meddelande från samma person med en kod och ett förslag om att delta i en tävling.

– Det stod att jag skulle bekräfta meddelandet med en kod. Jag svarade då att jag inte var intresserad av att delta i några tävlingar på nätet.

Ytterligare ett meddelande ramlade in till Rose Marie med frågan om hon kunde lämna ut sina inloggningsuppgifter till mejlen.

– Då började jag fundera vad det här handlade om och blev orolig. Kort därefter ringde ett av mina barnbarn och sa "mormor du har blivit hackad".

Efter händelsen kommer hon inte in på sitt FB-konto. 

– Kontot lever och har klonats och styrs av bedragaren nu som fortsätter att skicka ut meddelanden till mina vänner. Jag kommer inte in där och kan göra något.

Efter det inträffade kände Rose Marie oro och besökte sin bank dagen efter. Där kunde man konstaterade att det försvunnit 64 000 kronor från hennes bankkonton samma kväll som hon lämnade ut sitt telefonnummer.

– Beskedet var att jag använt min bankdosa för att ta ut de här pengarna. Jag svarade att jag inte använt dosan och att den låg i en väska på mitt kontor. Uppenbarligen räckte det med att de kom över mitt telefonnummer för att komma åt pengarna.

När hon gick igenom sina bankkonton noterade hon att det skett en mängd transaktioner samt att hennes bank-ID då var låst.

– Tittar man på de uttag som gjorts är det både stora och små belopp som flyttats runt bland mina konton för att sedan bara försvinna. Enligt banken går det inte att spåra vart pengarna tagit vägen.

Hon förklarar att det inträffade tagit hårt på henne och att hon i dag har svårt att sova och mår dåligt. 

– Förutom Facebook tog de sig in på min mejl och började kontakta mina vänner även den vägen.

Hon har en bakgrund som lokalpolitiker och frikyrkopastor – både i Tierp och Knivsta.

– Många av dem som fått frågan om att lämna telefonnummer är sådana som känner mig med sedan min tid som pastor och har ett stort förtroende för mig. De har trott att meddelandena kom från mig och lämnat ut sina uppgifter. Det gör detta extra tungt.

Även flera vänner har blivit av med större penningbelopp. 

En del har dock varit förslagna och genomskådat att det handlat om bedrägeriförsök.

– En vän lämnade ut polisens telefonnummer när bedragarna hörde av sig.

Om hon får tillbaka några pengar är mycket osäkert.

– Det besked jag fått nu är att jag inte får tillbaka dem.

Hon har även gjort en polisanmälan.

– Min känsla är att bedrägeribrotten har ökat i de norra och västra delarna av länet. Det som vi har haft problem med under året är telefonsamtal, att någon ringer och säger att ett köp har skett från personens konto och att de måste häva köpet med hjälp bank-id. Min upplevelse är att det har ökat, säger Jörgen Wilestedt, lokalpolis i Tierp och Heby och fortsätter:

– Statistiken kan vara ganska missvisande eftersom många inte anmäler. Mörkertalet är enormt. Försök till bedrägeri är också ett brott.

Polisens råd

1) Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

2) Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon via elektroniska medier.

3) Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

4) Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!