Rollspel för att minska våld
Genom att lära ungdomar att kontrollera sina känslor hoppas Lars-Göran Junars och Lars-Inge Halldén minska våldet och utanförskapet.Just nu deltar 125 ungdomar i Tierps kommun i programmet ART.
Foto: Marie Ström
Den viktigaste delen av ART handlar om hur man kan göra för att undvika att hamna i ett bråk. Det går, enkelt förklarat, ut på att lära sig känna igen kroppens signaler i tid, försöka kontrollera dem och tänka på konsekvenserna innan man gör något förhastat.
- Vi försöker förmedla att man blir en vinnare om man har kontroll över sina känslor, säger Lars-Göran Juners.
En efter en droppar killarna in i lektionssalen i Örbyhus skola för veckans ART-möte. Tillsammans med Lars-Göran Junars och Lars-Inge Halldén går de igenom grunderna i ART. De pratar om hur och varför man blir arg och hur man kan tänka för att behålla lugnet i stället för att ta till knytnäven. Därefter gestaltas teorierna genom rollspel.
- Det gäller att nöta in det här. Det ska sitta i ryggmärgen. En tjej som gått på ART och ofta hamnade i bråk berättade att hon varit nära att börja bråka på ett disko. Men sen sa hon att hon tänkt på "den där djävla arten" och gick därifrån i stället, säger Lars-Inge Halldén.
Kursdeltagarna Leo Keding, Sonny Clefberg och David Henriksson Lund berättar att de blivit bättre på att hantera sin ilska och hamnat i färre bråk sen de började med ART.
- Man tänker efter mer nu. Att det kan få konsekvenser, man kan ju bli dömd eller få böter. Och så får man dåligt rykte. Här på skolan får man det på en gång om man bråkar, säger Leo Keding.
För ett år sedan började Aspenskolans kurator Lars-Göran Junars och Lars-Inge Halldén från resurscentrum för barn att hålla kurser i ART på Aspenskolan. I dag har de kurser på alla kommunens högstadieskolor samt Högbergsskolan. Totalt deltar 125 elever.
Grupperna träffas en gång i veckan. Då diskuterar de moral, svåra situationer som de råkat ut för, lär sig saker som hur man hanterar sin ilska eller ber om ursäkt.
- Det kan handla om att lära sig lyssna eller våga be om hjälp. Det kan låta enkelt men alla har inte klart för sig hur man ska bete sig, säger Lars-Göran Junars.
Deltagarna har valts ut av skolan. Många av dem har problem med att kontrollera sina känslor. Flera har ett bråkigt eller problemtungt förflutet och en grupp består av ungdomar som blivit dömda för brott. Lars-Inge Halldén är dock noga med att betona att eleverna snarare är utvalda än utpekade - och han skulle helst se att alla elever fick lära sig metoden.
- Vi märker att det finns ett enormt behov. ART är ett bra verktyg. Om alla fick lära sig detta - helst redan på mellanstadiet - tror jag problemen och bråken bland unga skulle vara mycket, mycket färre, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!