Rivningen har börjat på Hästhagen

Äntligen kom dagen H, dagen när det första av de sju hyreshusen i Hästhagen, Söderfors, skulle jämnas med marken. Strax efter klockan tio på onsdagsmorgonen, inför ett efter norduppländska mått ovanligt stort medieuppbåd, tog "pulveriseraren" en krasande tugga av betongen längst ut på nocken.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Tierp2008-03-12 10:41
På gavlarna är teglet nedplockat och isoleringen borttagen, den får inte gå med i rivningsmassorna. Taket är också avskalat och blåbetongen i ytterväggarna ut mot balkongerna körd till Tierps flygfält där den ska bli bullervall -­ omkring 50 kubikmeter per hus får man ihop att återanvända.
När man river ett tegelhus från 60-talet tar man inte till storsläggan, man går varligt fram:
- Vi asbestsanerar varje hus för sig och river parallellt. Det tar ungefär en vecka att krascha ett trevåningshus, men sedan tar det lika lång tid att sortera ut och ta hand om allt armeringsjärn och annat skrot som ska gå i väg till en firma i Hargshamn, säger platschefen Marcus Genberg.

Det betyder att man räknar med att vara klara någon gång i skiftet juni-juli.
- Kanske drar vi in en vecka i juli innan hela området är utjämnat, matjorden påfylld och gräset sått.
Ett trevåningshus ska få plats i sin egen två meter djupa källare, det är vad man räknar med. Sedan beror det lite på hur porös betongen är, hur fint det går att krossa den, man kan få skyffla runt massorna lite för att få marken tillräckligt plan.
Trots att det alltså återstår massor av saneringsarbete var det här en dag som Arivas anställda har sett fram emot ända sedan rivningsarbetet inleddes i november, inte minst Janne Holmgren som kör pulveriseraren, en Fiat Hitachi 330 på 35 ton, försedd med ett Arden CU 2700-aggregat - den kraftiga käft som knaprar ned betongen bit för bit:
- Janne har gått här som en äggsjuk höna, säger Marcus Genberg.
Sorgebarnet asbestsaneringen, som blivit mycket mer omfattande än man räknat med sedan Arbetsmiljöverket krävt att lägenheterna skulle saneras i sin helhet, har orsakat både försening och fördyring.

En miljon utöver den ursprungliga rivningsfakturan på tre miljoner räknade kommunen med i februari. Det kan bli några hundra tusen till. Kommunen har velat ha ett fast pris men det man nu förhandlat fram är ett kostnadstak på 8 500 kronor per lägenhet. Hur många arbetstimmar som krävs är svårt att räkna ut eftersom lägenheterna är olika mycket asbestsmittade.
Nu har det visat sig att det finns asbest också under jord, i kulvertar för fjärrvärme. De löper mellan husen på ett par meters djup.
- Men i den frågan har Ariva kontaktat oss för att få veta hur man ska göra. Och bara kommunen ser till att märka ut kulvertarna ordentligt så kan de lämnas kvar, säger Lars Nordström på Arbetsmiljöverket.

Fotnot: I början på nästa vecka hoppas Tierps kommun ha fått upp en kamera mittemot Hästhagen så att man kan följa rivningen på webben.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om