Risk för skogsbrand – då eldade länsstyrelsen

Samtidigt som SMHI varnade för skogsbränder i länet startade länsstyrelsen en mindre skogsbrand på Hållnäshalvön. "Det är perfekt när det är torrt i marken", säger Elin Qvarnström naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala.

Det finns mycket personal och släckningsutrustning på plats vid eldningen.

Det finns mycket personal och släckningsutrustning på plats vid eldningen.

Foto: Elin Qvarnström/Länsstyrelsen

Tierp2024-05-23 18:00

På torsdagen gick SMHI ut med en gul varning när det gäller risk för skogsbränder i stora delar av landet, bland annat i Uppsala län. Då fanns länsstyrelsen på plats i Norduppland för att starta just en skogsbrand – fast under kontrollerade former.

– Det kan låta konstigt, men för att nå de resultat vill vi ha måste vi elda när det är torrt. Och säkerheten är hög vid en sådan här eldning. Vi har bland annat brandslangar runt hela området och bevakning dygnet runt efter branden, säger Elin Qvarnström, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala.

Det är ett omkring tre hektar stort område i Hållnäskustens naturreservat, i närheten av Fågelsundet, som på torsdagen eldades.

– Det här är ett ganska litet område så redan i kväll har det brunnit klart, säger Elin Qvarnström.

Syftet med naturvårdsbränningen är att efterlikna en riktig skogsbrand för att gynna arter som anpassar sig den livsmiljö som uppstår efter en brand.

"Många växter, svampar och djur är beroende av att skogen brinner emellanåt. Genom årtusenden har arter anpassat sig till den livsmiljö som en skogsbrand för med sig. Vissa frön behöver hettan från en brand för att gro, insekter trivs i den glesa, solvarma tallskogen med brända träd och hackspettar bygger bon i aspar som vuxit upp på bränd mark", förklarar länsstyrelsen på sin hemsida.

undefined
Det finns mycket personal och släckningsutrustning på plats vid eldningen.
undefined
Omkring tre hektar skog eldades under kontrollerade former i naturreservatet på torsdagen.
undefined
Det är för att gynna arter som anpassat sig till den livsmiljö som en skogsbrand för med sig som man sätter eld på skogspartier i naturreservat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!