Risk för översvämning störst i Söderfors

Söderfors ligger sämst vid en översvämning i Uppland. Räddningsverket kartlägger riskerna utefter Sveriges älvar och vattendrag. Dalälven, Fyrisån och Mälaren är de uppländska vatten som är kartlagda hittills . Riskerna utefter Tämnarån kartläggs just nu.

Tierp2006-03-05 00:00
Det är länsstyrelserna i Mälardalen som analyserat riskerna för översvämningar och tagit fram rekommendationer till kommunerna vid framtida bygglovsgivning, detalj- och översiktsplaner. En försiktigare bygglovsgivning är att räkna med utefter de vattendrag som kartlagts.
Bakgrunden är de senaste svåra översvämningskatastroferna i Sverige i bland annat Småland och Värmland, katastrofer som misstänks vara orsakade av växthuseffekten.

Översvämningar inträffar lite då och då, särskilt i Norduppland. Illa utsatt är Karlholm nära Tämnaråns utlopp. Riktigt stora översvämningskatastrofer inträffar dock sällan och glöms därför lätt bort. Men det är det man nu vill värja sig emot. Klimatförändringarna gör också att det är i hög grad relevant att tänka långsiktigt, anser länsstyrelsen. Karl Barrljung på beredskapsenheten påminner om den stora översvämningen i Norduppland 1916 då kraftig snösmältning i Dalarna gjorde att Dalälven svämmade över.

- Det gick inte att ta sig mellan Björklinge och Tierp med häst och vagn. Hela Tierpsslätten stod under vatten. I Söderfors rodde man till kyrkan.
Att Tierpsslätten svämmades över trots att den inte ligger vid Dalälven beror på att vattnet vid höga flöden spiller över från Dalälven via Ingån vidare till Tämnarån. Barrljung är säker på att det kommer en liknande katastrof som 1916.
- Det är inte fråga om utan när. Idag skulle förbindelserna med Norrland - väg och järnväg - hotas av bortspolning.

Vid just Dalälven finns mer än utefter andra vattendrag möjligheter till attraktivt boende inom områden som kan tänkas drabbas av översvämningar. Något tvärstopp för bebyggelse blir det inte men kommunen bör analysera riskerna noga och räkna ut vilka följderna kan bli vid översvämningar, anser länsstyrelsen. Fördjupade studier av Dalälven och Tämnarån rekommenderas när man kommer så långt som till konkreta byggplaner.
- Något stort tryck på bostäder och byggnationer utefter Dalälven kan jag inte säga att det finns just nu, säger kommunarkitekt Maria Lundholm på Tierps kommun. Men det finns en potential där.
Om det är någon tätort som kommer att påverkas av den strängare bygglovsbedömningen så är det enligt Lundholm Söderfors.
Kommunerna skall nu få yttra sig om rapporten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om