Det var förra året när Tierps kommun genomförde en tillsyn av ett stort antal avloppsanläggningar i kommunen som de dels upptäckte att Tierpsbon hade en anläggning på sin mark samt att den hade brister i reningskapacitet.
I kommunens beslut sägs att den aktuella avloppsanläggningen varken uppfyller kraven i miljöbalken eller Havs- och vattenmyndighetens krav när det gäller spillvatten och att ägaren därför inte får släppa ut toalettvatten i den.
Bland annat konstateras att anläggningen har en slamavskiljning av äldre modell som saknar en efterföljande rening. Detta menar kommunen gör att 90 procent av föroreningarna kan finnas kvar när de släpps ut i ett dike och där orsaka övergödning, algblomning och påverka grundvattnet.
Tierpsbon har överklagat beslutet. Han menar att kommunen inte undersökt anläggningen ordentligt samt att han bor ett par hundra meter från en sjö och att risken därför är liten att utsläpp skulle kunna påverka grundvattnet.
Vidare menar han att kommunens miljövinst är liten medan beslutet innebär ansenliga kostnader när han ska byta ut avloppsanläggningen.
Både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen har granskat fallet. I sin dom skriver mark- och miljödomstolen att utsläppen medför en risk för människors hälsa och miljö. Domstolen menar därför att de var rätt av kommunen att förbjuda utsläppen av toavatten i avloppsanläggningen.