En förening som alltid laddar med evenemang under sportlovet är Tierps ryttarklubb. Så länge klubben funnits sedan 1970-talet har den under sportlovet passat på att visa bredden av verksamheten. Många är de barn och ungdomar som just under sportlovet provat på att rida för första gången.
– Det är alltid full fart här vid anläggningen i Sjukarby under sportlovet. Självklart är det ett fint tillfälle för oss att ordna aktiviteter, barnen är ju lediga. Under den här veckan finns det något för alla att vara med på, både unga och äldre. Vi vill att fler får möjlighet att prova på ridning och komma in i vår verksamhet, säger Ulrika Söderström, ridlärare i Tierps ryttarklubb och som jobbat många sportlovsveckor för ryttarklubben.
Under senare år har Tierps ryttarklubb ökat sitt medlemsantal. I dag har föreningen 315 medlemmar och Ulrika Söderström berättar att klubben har verksamhet sju dagar i veckan året runt.
– Under sportlovsveckan vill vi täcka upp olika intressen på olika nivåer. På programmet står bland annat dressyr och hoppträning, Pay and Ride en träningsform inför dressyrtävlande och WE-ridning, (Working Equitation), säger hon.
I WE-ridning behöver inte hästen vara av en viss storlek eller av en viss ras. Den behöver heller ingen vidare hoppförmåga eller utmärkande gångarter, då det inte bedöms. Ponnyer och ridhästar tävlar mot varandra, såväl som barn och vuxna. Det innebär att även vuxna kan tävla på ponny. Det innebär att WE är en gren för alla.
Under sportlovet är det mycket ridning på dagarna som piffas upp med en myskväll för medlemmar på fredag, då tas också nya medlemmar emot. Och dagen senare, på lördag, följs prova-på-ridning och stallvärdinneridning upp med pizzamys och sportlovsövernattning på ridanläggningen. På söndag avslutas sportlovsveckan med blåbärshoppning-Pay and Jump.
– Blåbärshoppningen/Pay and jump kan vara trevligt för den som vill att komma och titta på, säger Ulrika Söderström och börjar tala om den nya hästtrenden som ryttarklubben märker av:
Vuxna återvänder till stallet och börjar rida igen.
– Återvändarna blir fler och fler, trenden finns i hela landet. Det är personer, ofta kvinnor i medelåldern, som ägnade sig åt ridning i unga år. Sedan kom barn, yrkeskarriär eller något annat emellan. Nu har de ett återuppväckt, brinnande intresse. Sportlovsveckan är ett gyllene tillfälle även för dem att komma hit och ta upp sitt gamla intresse, säger Ulrika Söderström.
Vid anläggningen i Sjukarby finns 22 hästar och varje vecka görs här 235 uppsittningar. Klubben håller i ridskoleverksamhet, ridläger, fritidsgård och tävlingar. År 1988 byggdes den nya anläggningen med stall, 24x60m ridhus och två utebanor. Här finns en fräsch förläggning för ridläger med 20 bäddar, lektionssal, kök/servering och tv-rum.