Renoveringen efter branden i full gång
Efter branden i flerfamiljshuset på Kyrkogatan pågår saneringen för fullt. Om en vecka ska byggfirman ta över, men det dröjer ett helt år innan lägenheterna står klara.
Håkan Strömberg från företaget Saneringsentreprenad sätter för fönstergluggarna till huset med spånskivor. Torkfläktar har stått på sedan april för att få bort all vatten efter släckningsarbetet.
Foto: Sarah Bruze
Övre halvan av huset är täckt med en vit presenning. Branden slukade hela taket och än har det inte kommit upp något nytt. Torkfläktar har stått på i lägenheterna sedan april, att få bort vattnet efter släckningsarbetet är svårt. De senaste dagarnas regn har dessutom försenat torkningsarbetet ytterligare.
- Just när man har med vatten att göra blir det väldigt stora skador. Det måste hinna torka först innan man kan återställa lägenheterna, säger Mikael Lundahl, sanerare hos Saneringsentreprenad.
I ena trappuppgången luktar de skarpt av våt betong, men inte någonstans känns doften av brandrök. Lägenheten där branden startade är också den fri från röklukt. Bortsett från den brandskadade ytterdörren finns det inget som avslöjar att det har brunnit där. Håkan Strömberg, också sanerare för Saneringsentreprenad, öppnar dörren och visar vad de har gjort.
- Hela lägenheten var helt svart, säger han.
I dag är den skinande vit, men tom. Inte något finns kvar, bara ledningar som sticker upp ur golvet. De tomma fönstergluggarna har bommats igen och snart ska även ytterdörren bytas ut.
Det är ännu oklart om kvinnan i vars lägenhet branden startade slipper åtal. Däremot slipper hon betala för alla kostnader ur egen ficka, tack vare sin hemförsäkring. En kostnad som enligt Bengt Persson, teknisk chef på Tierpsbyggen, uppskattar till mellan fem och tio miljoner kronor.
- Då hade hon varit skuldsatt resten av sitt liv, säger han.
- Jag kan inte nog understryka vikten av att ha en hemförsäkring.
Enligt Bengt Persson kommer lägenheterna stå klara först om ett år. I och med renoveringen kommer standarden på lägenheterna höjas vilket kan innebära en skillnad i hyra.
- Det är möjligt att hyran höjs, men det måste vi diskutera med hyresgästföreningen först.
Merparten av de boende vill flytta tillbaks till sina gamla lägenheter, med inte alla.
- En del har sagt upp och flyttat till annat boende eller vill bo kvar i de boenden de fick tillfälligt.
Men än gapar de 16 lägenheterna tomma. Det mesta av det som fanns i dem har fått slängas. Efter en brand är det lite som går att spara.
- Vi tar med allt som går att göra i ordning. I just en brandlägenhet är det inte mycket alls som går att spara. Det är glas och porslin som går att tvätta. Textilier går inte att rädda, säger Mikael Lundahl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!