– Det började med att jag fick hög feber i slutet på augusti, sedan blev jag inlagd på Akademiska sjukhuset i tre veckor innan det konstaterades att jag hade fått TBE, berättar Hans-Erik Carlsson. I dag har han problem med trötthet, och har tappat stora delar av funktionen i sin vänstra hand, något som kan bero på viruset.
Både Hans-Erik och hustrun Gunilla Carlsson vaccinerade sig mot TBE 2009, men trots det fick Hans-Erik Carlsson viruset. I efterhand har han fått höra att vaccinet inte tar lika bra när man är över 60 år, och i dag oroar han sig för att folk inte tar riskerna med fästingar på allvar.
– Vi är fyra stycken som nyligen blivit diagnosticerade med TBE här i Hållnäsområdet, och många är drabbade av borrelia, det känns nästan som att det har blivit en folksjukdom här i Norduppland, ändå är det många som inte förstår allvaret och som struntar i att vaccinera sig, säger han.
Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska vid landstingets Smittskyddsenhet, bekräftar att antalet TBE fall ökat rejält i länet det senaste året.
– Vi var uppe på rekordnivå med 33 diagnostiserade fall av TBE i Uppsala 2009. Men i år är vi redan uppe i 36 stycken, så det är tyvärr ett nytt rekordår, säger han.
Johan Hedlund menar att ökningen till stor del beror på gynsamma väderförhållanden för fästingarna, jämfört med föregående år.
Under oktober har 13 fall av TBE konstaterats i Uppsala. Exakt var personerna har blivit smittade går inte säkert att säga än, eftersom Smittskyddsenhetens statistik för 2011 inte har sammanställts. Men man vet att smittan finns särskilt i trakterna kring Mälaren vid Enköping och Bålsta, samt längs Roslagskusten ända upp till Hållnäshalvön.
– I dag saknar vi effektiv behandling mot TBE, och olika personer får olika kraftiga påverkningar av viruset. En del blir uttröttade eller får koncentrationsproblem, andra kan få neurologiska problem. Men i de allra flesta fall läker kroppen ut det själv, säger Johan Hedlund.
Johan Hedlund säger också att äldre personer svarar sämre på vaccinet mot TBE. Därför har Smittskyddsenheterna i Sverige nu ändrat rekommendationerna, och alla som är över 60 år ska nu ta en extra dos.
– Vi lägger ut förnyade vaccinationsrekommendationer varje år tillsammans med smittskyddsenheter i resten av landet. Dessutom hoppas jag att äldre människor får information vid vaccinationstillfället om att de inte alltid når samma skydd som yngre, säger han.
Hur kommer det sig att en vaccinerad person kan drabbas av TBE?
– Inget vaccin är tyvärr hundraprocentigt. Även om vaccinet mot TBE har en ganska bra täckning, är det ändå så att vissa personer inte blir skyddade. I somliga fall kan det också handla om att man inte följt de rekommenderade vaccinationsintervallerna, säger Johan Hedlund.
Johan Hedlund tror att de flesta i dag är medvetna om riskerna med TBE, och han säger att man också kan se en liten ökning i försäljningen av vaccin.
– Men naturligtvis vaccinerar sig inte alla som borde det. Det är ett stort steg från att bli medveten till att verkligen vaccinera sig. Men det är också viktigt att tänka på att man ska titta på sin kropp och klä sig heltäckande, för att vara skyddad, säger han.
Hans-Erik Carlsson tycker att det går ut för lite signaler från landstinget till allmänheten.
– Jag tror att alldeles för många struntar i att vaccinera sig. Antingen för att de inte förstår allvaret i det hela eller för att de tycker att det är för dyrt, säger han.