Vårdyrket har de senaste åren tampats med sin image. Trots att det är lätt för vårdpersonal att hitta jobb är det få som söker sig till omvårdnadsutbildningarna. Och inte har den nya gymnasiereformen som trädde i kraft lagom till höstterminens start underlättat för vårdbranschen.
Med reformen ska skillnaderna mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program bli tydligare, vilket många har tolkat som att det blir svårare för den som valt ett yrkesprogram att senare läsa på universitetsnivå. Eleverna har blivit oroliga och dragit åt sig öronen, enligt Christine Ström, lärare på vård- och omsorgsprogrammet på Högbergsskolan i Tierp.
– Jag ser ingen annan orsak. Många är rädda att de inte ska få allmän behörighet till högskolan om de väljer ett yrkesprogram. Men det är inget problem att lägga till Matematik B för att kunna läsa vidare till sjuksköterska till exempel, säger hon.
Hennes kollega Ewa Stenberg Jäderberg menar att bristande information och missförstånd är orsaken till oron.
– Enligt den nya skollagen är vi skyldiga att erbjuda högskolebehörighet till den som vill.
Eleverna i årskurs ett har precis avslutat en lektion i naturkunskap och snart är det dags för spagettilunch i matsalen. De har knappt hunnit gå en vecka i skolan men än så länge har de bara gott att säga om programmet.
– Det är stor skillnad från högstadiet, här får vi arbeta med kroppen. Kursen i hälsa och vård är den roligaste. Vi har redan fått lära oss att läsa av blodtryck och mäta puls, säger Felicia Olsson.
– Jag vet att jag kommer att få jobb i framtiden och jag vet att jag vill jobba med människor. Folk är rädda för att ta hand om människor i dag. När jag berättade att jag ville gå vård- och omsorgsprogrammet fick jag höra att ”då kommer du få torka skit resten av livet”. Men det är ju så mycket mer än så, och precis som i alla jobb finns det sådant som är roligt och sådant som är tråkigt, säger Sofia Andersson.
Flera av eleverna har hört talas om sjuksköterskorna på Akademiska sjukhuset i Uppsala som sagt upp sig på grund av låg lön och dåliga arbetsvillkor.
– Men vill man verkligen jobba inom vården blir man inte skrämd av låg lön eller status, säger Sofia Andersson.