Q-märkning försvinner i Örbyhus

Det gamla förfallna IOGT-huset i Örbyhus kommer att få rivas. Q-märkningen hävs. Det framgår av förslaget till ny detaljplan för hela Libbarboområdet, som ska ställas ut i juli/augusti och sedan klubbas i Tierpsfullmäktige i höst.

Göran Carlsson, ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, diskuterar nyheten att man nu tänker sig att släppa på rivningsförbudet när det gäller det förfallna IOGT-huset med Karl-Erik Fredholm i föreningsstyrelsen.Foto: Ann Svalander

Göran Carlsson, ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, diskuterar nyheten att man nu tänker sig att släppa på rivningsförbudet när det gäller det förfallna IOGT-huset med Karl-Erik Fredholm i föreningsstyrelsen.Foto: Ann Svalander

Foto:

Tierp2008-06-14 01:02
Q-märkning är ett kulturskydd för byggnader som bland annat innebär rivningsförbud. Nykterhetslogen Linneas ordenshus i Örbyhus byggdes 1905 och användes av IOGT fram till 1973. I huset inrymdes under decennier ortens bio, men när den verksamheten inte längre bar sig blev det också skralt i kassan för att underhålla det omkring 300 kvadratmeter stora trähuset.

Byggnaden q-märktes 1995 i den detaljplan som fortfarande gäller. Det lilla q:et förbjuder inte bara rivning utan slår också fast att allt underhåll ska göras med ursprungligt material och att färgsättningen inte får ändras.
Nu har restriktionerna inte spelat någon större roll, IOGT-NTO har inte haft resurser att rusta och förfallet har till sist blivit så omfattande att det i dag skulle kosta mellan fyra och sex miljoner att renovera huset. Remissinstansen Upplandsmuseet har i det längsta velat att det skulle bevaras, då det har "ett kulturhistoriskt värde med anknytning till stations- och industrisamhället", men kommunen sätter ned foten - det är för sent - och suddar lilla q.

Av en slump möts Göran Carlsson, ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, och Karl-Erik Fredholm, medlem i styrelsen för IOGT-NTO i Örbyhus, vid lunchtid på fredagen alldeles utanför huset på Postvägen. Den sistnämnde, som är den som i praktiken har hand om de gamla ordenslokalerna, har kommit med tåget från Tierp, huset ligger granne med järnvägen.
- Jag funderade just, säger Karl-Erik Fredholm, om du hade hört nåt?
Så får han veta att detaljplanen varit uppe i utskottet nu i veckan och att förslaget är att man ska få riva.
- Lustigt, säger Karl-Erik Fredholm, för senast i går hade jag en spekulant i telefon, han skulle lägga bud.

Är det taktik som Karl-Erik kör med? Göran Carlsson ser misstrogen ut. För det är ju så att kommunen är intresserad av tomten, men bara att riva ordenshuset skulle gå på 2,4 miljoner efter senaste kostnadsförslag. Så frågan är till sist hur många kronor det kan bli för marken ... Vad skulle någon annan vilja ha den till? Att bygga bostäder blir inte aktuellt, inte här, det bullrar för mycket från tågen.
Förslaget till ny detaljplan för Libbarbo har stötts och blötts sedan 2001. Ägarna till färghandelshuset ville bygga bostäder och kommunen, som ju vill att Örbyhus ska leva, beslöt ta ett samlat grepp för att få fler pendlarnära boenden - det finns en efterfrågan - och mer av småindustri och handel. I processen tappar fler hus sin q-märkning och får ett litet k i stället; de får ändras, men med varsam hand.

Bara fyra hus i Libbarbo behåller sina q:n: fabrikörsvillorna från 1910 på Postvägen 4 och 6, där bröderna Larsson bott, församlingshemmet på Tingshusvägen 3 och f d direktörsvillan från 1930 på Tingshusvägen 6. I den bor Evy Otterborn, sedan 39 år:
- Vi har inte ändrat på någonting, maken har varit väldigt noga med det. Så det känns skönt att veta att ingen får förstöra villan och göra om allt, en gång efter oss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!