Pumpans högtid är nu – ger både pyssel och mat

Nu är intresset för stora pumpor på topp. Förutom att vara fin som dekoration så ska halloweenpumpan även smaka gott. UNT har talat med två drivna pumpaodlare.

Sammi Andermo Finnstedt och Agnes Rönnberg kramar sin största Halloweenpumpa, som väger 31 kilo.

Sammi Andermo Finnstedt och Agnes Rönnberg kramar sin största Halloweenpumpa, som väger 31 kilo.

Foto: April Caarph

Tierp2020-10-30 09:30

Hemma hos familjen Andermo Finnstedt i Månkarbo har man odlat pumpor i sex år, lika länge som de har bott på sin gård. Och lagom till tidningens besök så har de även tagit tillvara på årets skörd av halloweenpumpor.  

– Det är väldigt många är intresserade av att köpa halloweenpumpor nu och exempelvis göra lyktgubbar av dem, säger Stella Andermo. 

I samband med att man skördade pumporna har man valt att placera ut dem i trappan där de kommer få ligga innan de säljs till bland annat REKO-ringen i Norduppland. 

undefined
Sammi Andermo Finnstedt och Agnes Rönnberg kramar sin största Halloweenpumpa, som väger 31 kilo.

Och att det är högsäsong för pumpor just under hösten beror främst på en sak, menar grönsaksodlaren Stella Andermo.

– Pumpor är en säsongsgrönsak och det går inte att hitta pumpor i affärerna under andra tider på året. Men jag kan även tipsa om att köpa pumpor av en grönsaksodlare där man bor för att upprätthålla en lokal efterfrågan. 

Förutom att halloweenpumpan används till att skapa traditionsenliga lyktgubbar, så påminner Stella Andermo om att de allra flesta glömmer bort att man kan äta själva innehållet. 

– I samband med att man gör själva lyktan så måste man ju karva ut fruktköttet, och det går alldeles utmärkt att äta.

undefined
Hemma hos familjen Andermo Finnstedt har man nyligen skördat årets pumpor i olika storlekar och former.

En annan grönsaksodlare som har märkt av det ökade intresset av halloweenpumpor är Joanna Österlind från Strömsbergs bruk, som valde att börja satsa på att odla pumpor på riktigt från och med i år.

undefined
"Två veckor innan halloween, det kan man säga är halloweenpumpans prime time", säger grönsaksodlaren Joanna Österlind.

– Två veckor innan halloween, det kan man säga är halloweenpumpans prime time. Det är då man vill ha halloweenpumpor, sen har man inte det så mycket längre, säger Joanna Österlind och fortsätter:

– Jag har odlat pumpa tidigare, men de kräver väldigt mycket plats så det har inte blivit så mycket skörd. I år har jag odlat en mindre variant av halloweenpumpan som väger cirka 1–2 kilo. Nästa år planerar jag att odla den klassiska halloweenpumpan som är större. 

undefined
Det finns flera aspekter att tänka på när man köper en halloweenpumpa. Till exempel bör de vara fasta och intakta.

Det finns flera aspekter att tänka på när man köper en halloweenpumpa. Enligt Joanna ska man se till att pumpan är intakt, det vill säga, inte skadad, samt att skaftet och delen i botten av pumpan känns hel och fast.

– Skär man inte i pumpan så kan den hålla jätte länge om man exempelvis vill lagra och ha kvar den även efter halloween. Men om man väljer att göra en lykta av pumpan så håller den sig i en vecka ungefär innan den blir dålig.

Karta: Månkarbo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!