UNT har tidigare skrivit om piren som hotar att förfalla helt om inget görs. Vid ett möte i september, initierat av Argos båtklubb, fanns bland andra representanter från länsstyrelsen, Kustbevakningen, sjöräddningen, Upplandsmuseet, Upplandsstiftelsen och Ängskär-Skatens fiskehamnförening på plats. Först inspekterades bryggan och sedan följde en diskussion om vad som måste åtgärdas, vilka som ska ha huvudansvaret och hur en eventuell renovering ska bekostas.
Bollen ligger nu hos Upplandsstiftelsen som är markägare.
– Vi arbetar just nu på att hitta medfinansiärer. Själva förundersökningen kan vi klara under 100 000 kronor men att hitta finansiärer till renoveringsarbetet tar tid och just nu bearbetar vi ett ställe, säger Anett Wass, naturvårdssekreterare på Upplandsstiftelsen.
Den konsult som får uppdraget att göra förundersökningen ska ta fram ett underlag för vad som måste göras och hur mycket det kommer att kosta.
Någon tidplan för när piren åter kan vara i gott skick kan inte fastställas förrän förundersökningen är klar.
– Det är år vi pratar om men vi hoppas på 2018. Helt klart är att vi måste göra något, säger Anett Wass.
En referensgrupp, ledd av Upplandsstiftelsen, har bildats och i den ingår Tierps kommun, Argos båtklubb och Ängskär-Skatens fiskehamnsförening.
Från båtklubbens sida välkomnar man att arbetet med att rädda hamnpiren nu kommit i gång.
– Vi är glada över att något händer och ser väldigt positivt på att Upplandsstiftelsen tagit på sig det här, säger Björn Geijer, ordförande i Argos båtklubb.
Han har fått in reaktioner från de myndigheter, organisationer och föreningar som deltog vid mötet i september. Sjöräddningen skriver bland annat att hamnen i Ängskär är mycket viktig vid båthaverier eller sjukdomsfall till sjöss. Tidsvinsten kan bli upp till en timme jämfört med att transportera en sjuk person till hamnen i Öregrund.
För Tierps kommun ger hamnen i Ängskär möjlighet till ökad båtturism, vilket är helt i linje med målsättningen att vara en turistvänlig kommun och att öka tillgängligheten till "pärlorna" vid Upplandskusten.
En aspekt som talar starkt för att piren i Ängskär räddas är att den kan fungera som evakueringshamn vid ett nödläge vid Forsmarks kärnkraftverk. Beroende på vindriktning är det inte säkert att en sådan evakuering kan ske i Öregrund.