Projekt för äldres hälsa

I projektet Uppsökande verksamhet i Tierps kommun förebyggs ohälsa av alla de slag. Äldre får tips om hur de med enkla medel kan bo kvar hemma längre, leva ett mindre riskfullt och friskare liv, samt öka gemenskapen med andra människor.

Omkring 450 äldre över 75 år i Tierps kommun har fått ett hembesök av sjukgymnasten Helena Jansson (bilden), och arbetsterapeuten Ylva Karlsson.

Omkring 450 äldre över 75 år i Tierps kommun har fått ett hembesök av sjukgymnasten Helena Jansson (bilden), och arbetsterapeuten Ylva Karlsson.

Foto: Christer Bergström

Tierp2011-02-22 10:00

Projektet startade för tre år sedan och den senaste rapporten som presenterats för politiker och tjänstemän får nu märkbara effekter i kommunens satsningar och planering.
Datorkurs på äldreboendet Björken och planerna att omdana Björken till trygghetsboende under våren är bara ett par exempel på vad Uppsökande verksamhet kan ta åt sig en del av äran för. Genom de hembesök Tierps kommun gjort har också mötesplatsen Femklövern fått ett uppsving. När äldre frågat om tips på aktiviteter har de nämligen fått information om Femklövern, en stund av gemenskap, sång och musik.

I Uppsökande verksamhet ska alla över 75 år i Tierps kommun få ett hembesök av kommunens Hälsofokus i syfte att förebygga ohälsa. Hembesöken genomförs av sjukgymnasten Helena Jansson och arbetsterapeuten Ylva Karlsson.
– Uppsökande verksamhet riktar sig till personer som är 75 år eller äldre. Men vi har fokuserat oss på dem som är 80 år eller äldre, helt enkelt därför att det finns så många i den åldersgruppen i Tierps kommun. Vi vänder oss till personer som varken har hemtjänst eller bor i särskilt boende, säger Helena Jansson.
Fram till nu har omkring 790 personer fått erbjudande om ett besök, 450 av dessa har tackat ja och arbetet med den uppsökande verksamheten fortsätter tills alla har fått möjlighet att tacka ja eller nej till ett hembesök.
Vid ett hembesök har Helena Jansson med sig sin väska som är fylld med informationsbroschyrer om allt vad Tierps kommun har att erbjuda i form av hjälp och aktiviteter.
– Vi samlar också in uppgifter om äldres syn på hälsa, livsstil, boende och deras sociala nätverk. Alla dessa uppgifter har kommunens beslutsfattare och planerare nytta av för kommande satsningar, säger hon.

Det visar sig att bara 6 procent av de 450 personer som fått ett besök av Hälsofokus använder dator med internet.
– Det kan bli problem att så få använder dator med internet. Mycket av till exempel kommunens information läggs ut på nätet och tidningar skriver ofta ”läs mer på webben”. Det kan göra att många känner sig utanför.
På äldreboendet Björken i Tierp har Anhörigcentrum startat en datorkurs för äldre, delvis tack vare rapporten.
Många äldre som svarat på frågor i Uppsökande verksamhet vill ha flera valmöjligheter av boende.
– I dag är det för stort steg från eget boende till särskilt boende. Ett mellanboende, som trygghetsboende, saknas. Det har fått äldre att flytta från Tierps kommun till trygghetsboenden i Gävle eller Uppsala. I ett trygghetsboende bor man i sin lägenhet, men har gemensamma utrymmen med dagvärdinna, matsal och trygghetslarm, säger Helena Jansson.

Tierps kommun planerar som bäst att under våren bygga om äldreboendet Björken till trygghetsboende, något som arbetet med Uppsökande verksamhet har bidragit med att föda fram.

FAKTA

Den uppsökande verksamheten genomförs av Hälsofokus. Hälsofokus bedrivs inom Tierps kommun med insatser av ordinarie personal inom Tierps rehabenhet. Det är en sjukgymnast och en arbetsterapeut som har särskilt avsatt tid för hälsoarbete.

Syftet med den uppsökande verksamheten är:
-  att ge information om hur kommunens service och äldreomsorg fungerar.
-  att ge råd om hur man kan förebygga olycksrisker i vardagen.
-  att hänvisa och lotsa vidare till rätt instans vid behov
- att samla in uppgifter om äldres syn på hälsa, livsstil, boende samt möjligheter - att upprätthålla sociala nätverk.

Denna information är av värde för kommunen, som planeringsunderlag för framtida insatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om